Mizející minulost Moravského Slovácka ukazuje Starý kvartýr v Lužicích u Hodonína

8. prosinec 2017
Česko – země neznámá

Dům s číslem popisným 116 v centru Lužic před pár lety předělal místní Muzejní spolek na výstavní prostory nazvané příznačně Starý kvartýr. Jeho interiér se několikrát do roka proměňuje, aktuálně tu vládne vánoční atmosféra.

Historie domu sahá přinejmenším na začátek 19. století. „Nejstarší zaznamenaná zmínka pochází z roku 1803. Tehdy se tomu tady říkalo Na kvartýře. Bývali tu totiž ubytováváni neboli takzvaně kvartýrováni císařští vojáci. V průběhu posledních dvou století byl ale dům využíván i jinak. Byl v něm svého času dokonce špitál, prostory dočasně sloužily i pro školní výuku,“ popisuje Alena Hájková z Muzejního spolku Lužice.

Uvnitř Starého kvartýru ale návštěvníci nenarazí jen na připomínky někdejšího typického venkovského života na Slovácku. „Máme tu teď aktuálně naaranžovaný například obývací městský pokoj. Chceme ukázat, jak se žilo v rodinách, které nebyly rolnické. V Lužicích totiž vždycky žilo i hodně dělníků, řemeslníků a technických pracovníků. Lužice byly průmyslová obec, fungovaly tady i sklárny a doly,“ dodává Alena Hájková. I v muzeu se proto mísí starý venkovský styl s městským.

Patrné je to také na aktuální výstavě Vánoce v dětském pokoji. Jak název napovídá, část Starého kvartýru ovládl dětský nábytek, oblečení a hlavně hračky. „Máme tady samozřejmě hodně panenek. Ty nejstarší bývaly dřevěné nebo hadrové. My tady máme celuloidové, plastové i papírové. Některé jsou i ze 70. let minulého století, ty nejstarší ale budou mít nejméně 80 let,“ dodává Jitka Konvičná, která tuto výstavu vytvořila. K jejím dominantám patří vánoční stromeček. I ozdoby na něm patří k muzejním exponátům, některé jsou více než sto let staré.

autor: hon
Spustit audio