Mladý jihočeský biolog se nadchl pro bahňáky. S nimi se dostal až na obálku časopisu Science

7. září 2019

„Vlastně už na gymnáziu jsem byl zapálen do bahňáků. V roce 2007, to jsem měl ještě dva roky do maturity, jsme obnovili činnost skupiny pro výzkum a ochranu bahňáků,“ vzpomíná na počátky své vědecké kariéry mladý biolog Vojtěch Kubelka.

V té době student českobudějovického gymnázia J. V. Jirsíka navštívil v severních Čechách kurz České společnosti ornitologické, kde mu učarovala přednáška odborníka na bahňáky, Pavla Žďárka. A bylo rozhodnuto.

„Bahňáci jsou zajímaví mimo jiné tím, že dokáží obývat celou škálu prostředí, od pralesů po velehory, od pouští po arktickou tundru,“ vysvětluje Vojtěch Kubelka a zmiňuje, že se s nimi setkáme i na jihu Čech. Mezi bahňáky totiž patří také známá čejka chocholatá nebo kulík říční.

Čtěte také

Zároveň ale bahňáků ubývá v souvislosti se změnou klimatu. Vojtěch Kubelka spolu s dalšími vědci srovnal data ze 149 lokalit, rozmístěných po celém světě, a zjistil, že v posledních desetiletích jsou ve zvýšené míře ničena hnízda bahňáků různými predátory.  A nejvíce tam, kde dochází k výrazným klimatickým změnám.

Unikátní studie se dostala až na obálku prestižního časopisu Science. „Zprávu o tom, že v časopise otisknou naši studii, jsem dostal týden před obhajobou své doktorské práce, tak to dopadlo výborně,“ usmívá se mladý vědec, který v těchto dnech pokračuje ve výzkumu bahňáků na univerzitě v Debrecínu.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související