Mleté maso se balilo do zelných listů už před 100 lety. Recept zná Johana Tomková

Češi milují mleté maso na nejrůznější způsoby, proto není divu, že se objevuje i v receptech přihlášených do soutěže Pochoutkový rok. Porotu zaujala variace balená do zelných listů, kterou připravují v rodině Tomkových v Chomutově. Chuť vás určitě příjemně překvapí.

Mleté maso s rýží balené v zelných listech

1 hlávka bílého zelí
200 g mletého hovězího masa
400 g mletého vepřového masa
200 g mletého uzeného masa
2 cibule
vepřové sádlo nebo olej
sůl, pepř
1 vejce
vegeta
mletá červená paprika
2 sáčky kysaného zelí
rýže
kůže z bůčku

Postup:

Zelí očistíme a zbavíme košťálu. Ten vyřízneme a odstraníme. Celé zelí povaříme v osolené vodě, aby změklo. Průběžně s uvolňováním horních uvařených listů je odebíráme a dáváme stranou. První listy můžeme brát přibližně po půl hodině vaření. Z uvařených listů vyřízneme tvrdou středovou část. Následně do nich budeme balit masovou směs.

Předvaříme si rýži, kterou necháme přejít varem a vaříme 2 minuty. Dovaříme ji totiž až následně při další přípravě.

Na rozpálené pánvičce s trochou sádla orestujeme najemno nakrájenou cibuli.

Pánev sundáme ze sporáku, cibuli zasypeme mletou červenou paprikou, promícháme a necháme vychladnout.

Mleté maso promícháme, aby se zbavilo vzduchu. Následně přidáme orestovanou cibulku, vejce a uvařenou rýži. Dochutíme solí, pepřem, případně vegetou. Dobře promícháme.

Připravenou směs zabalíme ve tvaru válečku do uvařených listů zelí. Konce listů po stranách zasuneme dovnitř (viz video).

Na dno velkého hrnce nalijeme trochu oleje a přidáme odříznutou kůži z bůčku. Díky tomu se závitky nebudou připalovat. Přidáme polovinu kysaného zelí, na které naskládáme závitky. Na ně dáme druhou polovinu kysaného zelí. Zalijeme vodou ze zelí (můžeme osolit a opepřit) a vaříme doměkka 45 až 60 minut.

Podáváme například s čerstvým chlebem nebo jen samotné s povařeným kysaným zelím.

Johana Tomková

Kvůli zdravotním obtížím zastoupila Stanislava Tomka, který se do soutěže přihlásil. Recept se v rodině dělává už několikátou generaci. Je nejspíš po prababičce, takže jeho vznik lze datovat více než 100 let zpět. Prý masové závitky chutnají nejlépe až druhý den, když se vše krásně uleží. Tehdy se prý ještě používaly listy z nakládaného zelí. Celá hlávka se naložila do sudu, listy pak změkly a daly se použít na balení závitků mletého masa.

Johana Tomková a Patrik Rozehnal