Moderní česká kulajda byla tak dobrá, že si Sabina Remundová přidala

I kulajda se dá udělat novým způsobem. Šéfkuchař Martin Zvonař v restaurantu La Farma ji připravil v kuchyni a dodělal až před hostem na stole. Jeho triky a vylepšení sledovala při přípravě a přiložila i ruku k dílu herečka Sabina Remundová. Houby do nedávna nejedla, ale v Pochoutkách na talíři si přidala.

Moderní kulajda

Ingredience na 4 porce:

200 g brambor

1 cibule

2 – 3 lžíce hladké mouky

4 vejce

1 litr hovězího vývaru

200 ml koprového rozvaru

čerstvý kopr na ozdobu

sůl

pepř

ocet

200 ml smetany ke šlehání (obsah tuku 33%)

100 g čerstvých lišek

100 g slaniny

2 oříšky másla

olejPostup:

Nejprve si dáme uvařit hovězí vývar, pokud už ho nemáme připravený.

Dopředu si připravíme i koprový rozvar. Čerstvý kopr dáme do vody a vaříme zhruba 40 minut, aby se dostala vůně kopru do vody. Potom kopr vyndáme a k vaření použijeme jen navoněnou vodu.

Následně oloupeme brambory, nakrájíme je na centimetrové kostičky a uvaříme zvlášť.  Do hrnce dáme na olej s máslem orestovat najemno nakrájenou cibulku dosklovata. Po té přisypeme trochu hladké mouky, uděláme jíšku a zalijeme vývarem a necháme 30 minut provařit.

Dále přidáme rozvar z kopru a do polévky vlijeme 200 ml smetany a vše provaříme, občas zamícháme. Dochutíme cukrem, octem a solí dle chuti.

Před podáváním polévky je orestujeme na másle do zlatova. Brambory tím získají oříškovou příchuť.

Připravíme si pošírovaná vejce. Dáme vařit vodu do hrnce, přilijeme lžíci octa a před vložením syrových vajec vytvoříme vařečkou vír. Teprve potom do středu lehce vložíme vejce a necháme povařit.  

Na zvláštní pánvi orestujeme slaninu, na další potom na másle orestujeme na půl rozkrájené lišky, které při přípravě jen lehce osolíme.

Servírujeme tak, že do talíře dáme orestované brambory, lišky, slaninu, vejce a čerstvý kopr a vše až před hostem zalijeme horkou polévkou.

Martin Zvonař

O tom, že bude kuchařem, se rozhodl sám, protože měl školu tehdy za rohem. Na vaření myslí i ve vaně. Tu si napustí, pak přemýšlí a nakonec posílá nápady svému šéfovi. V kuchyni se snaží zužitkovat úplně všechno. Rád se učí nové věci a zkouší zajímavé potraviny. Největší odměnou pro něj je, když hostům chutná a vrací se.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.