Moje bábovka je mercedes mezi bábovkami, směje se moderátor soutěže Peče celá země Václav Kopta

25. květen 2022

Václava Koptu si většina diváků pamatuje z jedné z hlavních rolí filmu režiséra Karla Smyczka Sněženky a machři. Po jeho uvedení v kinech zmizel z filmového plátna a z televizních obrazovek, aby se za pár let vrátil coby úspěšný a vyhledávaný herec, ale i textař, hudebník a moderátor.

Publikum dnes zná Václava Koptu z mnoha televizních seriálů, moderuje nejsledovanější pořady a zároveň také píše texty pro naše nejpopulárnější interprety. „První byla Hanka Zagorová. Nebudu jí nikdy dosti vděčný za tu odvahu, když mi zavolala, že by to se mnou ráda zkusila,” přiznává.

Všechny zmiňované profese, kterým se Václav Kopta věnuje, mají jedno společné, a tím je dobře zvládnuté řemeslo, což bylo téma, o němž si povídal na rozhlasové pohovce Jožky Kubáníka. „Podstatou každého řemesla je poctivost,” shrnuje v jedné větě ten prazáklad všeho a dal se do vyprávění o tom, jak pro jeho tatínka, slavného autora textů pro Hanu Hegerovou, ale i pro písně filmů jako byla Dívka na koštěti či Pane, vy jste vdova, Pavla Koptu byla důležitá čeština. „Otec byl jako malý obklopen lidmi jako byli Karel Čapek, Vladislav Vančura, Ivan Olbracht… Dobře, že se nedožili toho masakru, jakým čeština prochází dnes,” smutně dodává Václav Kopta.

Zároveň ale hovoří i o dalších profesích, kterým se věnuje a svěřuje se, že se dlouho bránil moderování soutěže Peče celá země a jak je dnes naopak rád, že se nechal přemluvit. „Je to práce, na kterou se celý rok těšíš. Nesmírně si vážím toho, že jsem u toho mohl být,” přiznává úspěšný moderátor a prozrazuje, že sám se pustí jen do pečení bábovky, ale: „Moje bábovka - to je mercedes mezi bábovkami. Celodenní práce, kdy do ní dávám brusinky, čokoládu, pekanové ořechy,” směje se.

Nakonec se ale Václav Kopta přiznává i k tomu, že jako mladý se nevěnoval učení hře na klavír a že to hudební řemeslo postrádá. „Chodil jsem za piáno, než na piáno a strašně mě to mrzí a zoufale mi to chybí. Dnes si musím, když něco nového studuji, natočit ruce klavíristy a učím se to z toho videa, jak je klade.”

Jožka Kubáník ze zákulisí rozhovoru prozrazuje:

Povídat si s Vaškem Koptou je jako povídat si s dlouholetým přítelem, i když takovými nejsme, potkávali jsme se jen při jednom, byť mnohaměsíčním, natáčením. Přesto byl mimořádně otevřený a upřímný, a to se hned tak nevidí.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související