Monarda neboli zavinutka. Okrasná květina s příchutí italského koření
Pro bylinkářku Radku Svatošovou z Nemošic je denivka zeleninou číslo jedna. Velmi zvláštní je i další zahradní květina vhodná na talíř. Jmenuje se monarda. Radka Svatošová vaří denně ze surovin, které jí kvetou na zahradě.
„K jídlu jsou i nezralé zelené plody denivky, ale pozor, ty jsou velmi pikantní. Poupata dávám i do vývarů, čínských nudlí, rizot, zeleninových směsí, klidně i do míchaných vajíček. Oranžové okvětní plátky vypadají v jídle jako nastrouhaná mrkev a jídlo je přitažlivé i pro oko,“ míní bylinkářka.
Monarda připomíná italské koření
Okrasné květy monardy, česky zavinutky, nejsou tak běžné na českých zahradách, vytvářejí keře a hojně kvetou. Nejvýraznější je druh zavinutky podvojné, červeně kvetoucí. Málokdo ale ví, jak skvělá může být v jídle.
„Je to i bylina, voní trochu jako bergamot, proto se může přidat do čaje. Vynikající je i na slano, například v pestu. Hodí se tam, kde se přidává italská směs koření. Doporučuji vyzkoušet monardu do studených letních limonád a do čajů. Ale pozor, stačí jen trochu, monarda má velmi intenzivní chuť i vůni.
Růžová limonáda nebo sladký krém
Z růží se dělají sirupy, limonády, okvětní plátky růží se přidávají do sladkých zákusků a krémů. Vynikající je i čaj z voňavých růží. Na zahradě se vkusně vyjímají i květy slézu. Použít v kuchyni se dá i sléz pižmový přímo z louky. Má květy s příjemnou a jemnou chutí a vůní. Dají se použít k dozdobení jakéhokoliv jídla, hezké jsou na dortech a zákuscích.
Další výbornou okrasnou květinou a zároveň léčivkou s antibiotickými účinky je lichořeřišnice. Je šťavnatá, hodí se do salátů i do polévek. Pojídat se dají nejen listy a květy, ale i nezralá semena.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...