Morče je oblíbený domácí mazlíček. Jak se o něj starat a proč mu nedávat příliš šťavnaté ovoce?

7. říjen 2021

Chov morčat není náročný, ale přesto musíme respektovat pár zásad, aby se naše zvířátko cítilo dobře.

Zásadní je, že morče nesnáší průvan a velké výkyvy teplot. Vyberte mu proto jako stanoviště místo, kde to nehrozí. Zároveň je ale dobré, aby jeho bydliště bylo vzdušné, proto je lepší klec s plastovým dnem než terárium. A čím větší prostor, tím lépe, aby mělo dost pohybu. Pro pocit bezpečí je dobré instalovat i malý domek – přístřešek, kam se může morče uchýlit.

Jako podestýlka poslouží seno, sláma, hobliny nebo speciální hmoty, které lze koupit v odborných prodejnách. Nejméně vhodné jsou dřevěné peletky, jsou příliš tvrdé a morče si může způsobit otlaky.

Máte doma morčátko?

Co jí morče

Strava by měla být pestrá a vyvážená, základem je seno, použít lze bezobilné granule a samozřejmě existují i speciální směsi, obohacené o potřebné živiny a vitamíny. Pro zpestření je možné přidat kousek zeleniny nebo ovoce, ale volíme druhy ne příliš šťavnaté. Ty totiž způsobují průjem. Nikdy nedáváme morčeti lidské solené a kořeněné jídlo! V létě můžeme morčatům dopřát pastvu na trávě.

Jako každý hlodavec i morče si potřebuje obrušovat řezáky, které stále dorůstají. Ideální jsou k tomu větvičky nejedovatých, nejlépe ovocných stromů. Chovatelské zkušenosti napovídají, že dobře poslouží i dřevěný domeček, který ale pak musíme čas od času opravit nebo nahradit novým.

Důležitý je i úchop, jak ho zvedat, abychom mu nepřetěžovali páteř? A snášejí se lépe dva samci, nebo dvě samičky? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio