Mrzí mě to, ale už se s tím nedá nic dělat, říká Bohuslav Ebermann o tom, že odmítl NHL

14. duben 2024 16:44

Říkali mu Plzeňský expres, má na kontě titul mistra světa i stříbrnou olympijskou medaili.

Bohuslav Ebermann

Bohuslav Eberman má za sebou mnoho startů za československou hokejovou reprezentaci, se kterou získal zlatou medaili na mistrovství světa v roce 1977 ve Vídni. Jeho gól v zápase proti Švédsku prakticky zajistil Československu titul. O rok dříve vyhrál stříbro na zimní olympiádě v Innsbrucku. V roce 2010 byl uveden do Síně slávy českého hokeje.

Roku 1981 byl Bohuslav Ebermann prvním českým hokejistou oficiálně draftovaným do NHL. Proč v této nejprestižnější soutěži nakonec nehrál a místo za moře tehdy zamířil do Švýcarska? Poslechněte si další díl našeho seriálu. 

75letý Bohuslav Ebermann teď žije ve svém rodném domě ve Vochově na severním Plzeňsku, kde se ve čtyřech letech také poprvé postavil na brusle. Navštívil ho Roman Stupka.

autor: Roman Stupka | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.