Muškáty vás zaplaví květy. Stačí dodržet pěstitelské zásady

27. květen 2017

Možná dáváte přednost muškátům vzpřímeným, které mívají bohatší květy a pestřejší barvy. Nebo se chcete pyšnit záplavou kvítků převislých pelargonií, které vám budou krášlit okenní parapety či balkon. V obou případech musíte rostlinám dopřát správnou péči, aby se jim dobře vedlo.

Vzpřímené muškáty (Pelargonium zonale) existují v mnoha variantách. Pořídit si můžete zakrslé či miniaturní muškáty, které nevyrostou výš než 10-15 centimetrů, ale oplývají bohatstvím velkých květů. V plném květu zakryjí klidně celý květináč. Hodí se třeba pro větrná místa, kde by se vyšší rostliny polámaly.

A další možností jsou takzvané Angličanky, koukolky neboli velkokvěté pelargonie (Pelargonium grandiflorum), které mají velké květy, ale kvetou jen v období se střední délkou dne (v květnu a červnu, září a říjnu). Šlechtěním se tento „zádrhel“ může odbourat. Nabídka se rozšiřuje až po vzrůstné muškáty, které po vysazení na konstrukce pokryjí celou stěnu.

„Abyste měli vodopády květů pelargonií na okně nebo balkoně,“ vysvětluje Alena Heinrichová, předsedkyně SZO ČZS Pelargonie Loděnice, „musíte především vybrat správný typ rostliny, tedy muškáty převislé, balkonové. Dělají dlouhé převisy, jak je známe z Rakouska či Německa, a většinou mají jednoduché drobné kvítky. Dalo by se říct, že čím plnokvětější pelargonie převislá je, tím dělá převisy kratší.“

Zásady pěstování pelargonií vycházejí z toho, že muškáty pocházejí z jižní Afriky. „Kde sice je voda,“ líčí s nadsázkou Alena Heinrichová, „ale dvakrát ročně a ty kytky s ní musí umět šetřit. Nesnáší přemokření, ale ani přesušení. Zalévejte rostlinu tak, aby nepřeschla, já vždycky říkám, vodu jí ukazujte,“ směje se paní Alena. „Rostlina si s tím poradí. Letničky okolo nás ve fóliovníku, když dnes nezaliju, budou zítra jak zvadlé panny. Ale muškátům to vůbec nevadí.“

Čtěte také

Pelargonie mají rády lehčí substrát, ne přímý úpal a nesvědčí jim větrné stanoviště. Plíseň se do rostlin může dát v případě, kdy je vysadíte blízko sebe. Mezi rostlinkami by měl proudit vzduch. Příčin žloutnutí listů může být hned několik: houbové choroby, přemokření, přesušení, přílišné hnojení na list nebo silnější koncentrace postřiků proti škůdcům nebo chorobám.

Nepřemokřit, ale ani nenechat přeschnout, jedna ze zásad pro pěstování muškátů

Pelargonie v truhlíku může ladit barevně a typem květů se spoustou dalších rostlin. Ale pokud se týká denní péče, zalévání a přihnojování, musíte o tom, s čím je sesadíte, hodně přemýšlet.

„Měli jsme tu muškáty sesazené se surfíniemi a nešlo to dohromady. Surfinie potřebuje hodně vody a muškát zase přemokření naprosto nesnáší,“ dodává Alena Heinrichová. Lobelka s muškátem vydrží jen chvíli, protože má krátkou dobu kvetení. Po čase ji musíte oštípat a počkat, až nakvete znovu. Vyzkoušet můžete kombinaci muškátů s letničkami nebo s dalšími balkonovými rostlinami, které mají podobné nároky na péči.

Alena Heinrichová společně s kolegy ze specializované základní organizace Českého zahrádkářského svazu připravuje každoročně v Kozolupech u Karlštejna výstavu muškátů. Letošní s podtitulem Květinový festival potrvá do 17. června. Otevřeno je denně od 9 do 17 hodin. Sběratelé muškátů tady natrefí na odrůdy, se kterými se možná dosud nesetkali.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.