Muzeum lehkého opevnění u Břeclavi nabízí prohlídku prvorepublikového bunkru

9. červen 2014
Česko – země neznámá

Na moravsko-rakouské hranici se dodnes dochovala část prvorepublikového opevnění, včetně řady bunkrů. Hned několik z nich udržují v původním stavu břeclavští milovníci vojenské historie, zájemce o prohlídku provázejí dokonce v dobových uniformách.

Pozůstatky po někdejší obranné linii státu leží v okolí zámečku Pohansko, který stojí v lesích za městem. „Muzeum lehkého opevnění přitom čítá nejenom samotné bunkry, ale také rekonstruovaný hraniční přechod s originální závorou IPPEN a dokonalou replikou hraničního sloupu,“ upřesnil předseda Klubu vojenské historie Břeclav Petr Holobrádek.

Břeclavským nadšencům se podařilo zrekonstruovat tři objekty vzor 37, takzvané řopíky. Dva z nich jsou opravené do podoby konce 30. let a jeden do podoby 80. let minulého století. Do všech se mohou zájemci přijít podívat, dva se však otevírají pro veřejnost jen v době státních svátků.

„Tento objekt je unikátní, protože je takzvaně lomený. Mezi střeleckými místnostmi je asi metrový výškový rozdíl. To je celkem extrémní řešení, zvláště tady na jižní Moravě, takové exempláře tady byly vybudovány jen dva. Jeden je tady a druhý u Pohořelic,“ prozradil o řopíku u hlavní příjezdové cesty na Pohansko Petr Holobrádek,

Chloubou břeclavského Muzea lehkého opevnění je také zmiňovaná závora. Taková zařízení se používala na silnicích vedoucích ke státní hranici s nepřátelským územím a měla zabránit rychlému vpádu nepřátelské útočné vozby na naše území. „Po Mnichovské zradě je začali sudetští Němci a Maďaři s velkou oblibou likvidovat, proto se do dnešní doby dochovalo pouze několik exemplářů,“ dozví se návštěvníci muzea.

Závora se sloupem

Nepřehlédnutelnou součástí expozice pod širým nebem je také replika dobového hraničního sloupu s československou vlajkou. „Jednalo se o plechový svařenec z 8 mm plechu, patrně vyráběný v Podbrezové na Slovensku. Hraniční sloupy byly bourány v souvislosti s okupací v roce 1938, a tak se do dnešní doby dochovalo jen několik málo originálních kusů,“ tvrdí břeclavští milovníci vojenské historie. Repliky existují v celé republice nejspíš jen dvě.

Muzeum lehkého opevnění na Pohansku u Břeclavi provozuje místní Klub vojenské historie ve spolupráci s Městským muzeem a galerií Břeclav. Je součástí Naučné stezky Břeclav - Pohansko - Lány a tedy i součástí budovaného muzea v přírodě.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.