Muzeum řeznictví ve Valašském Meziříčí se snaží vzbudit zájem o řemeslo

8. říjen 2015
Česko – země neznámá

Muzeum řeznictví ve Valašském Meziříčí ve Zlínském kraji chce návštěvníkům připomenout nejen bohatou tradici řeznictví na Valašsku, ale také důležitost tohoto oboru v dnešní době. Řemeslo má totiž pověstné zlaté dno a lidské ruce žádný stroj nenahradí.

Tradice řeznického řemesla je stará už 700 let, od té doby se řezníci hrdě hlásí k Janu Lucemburskému, který jim udělil právo používat ve svém znaku Českého lva.

I na Valašsku sahá tradice až do středověku. Valaši přišli z jiného kraje, měli jiné chutě, a tak do gastronomie vnesli nové receptury a jiné zvyklosti. Řeznický cech patřil vždy mezi nejváženější, už Čeští králové jim vyjadřovali úctu. Například ve Valašském Meziříčí se řezníci stávali i starosty a své krámky měli přímo na radnici.

Působivý sál patří k dominantám muzea

V Muzeu řeznictví se návštěvníci seznámí se samotným řemeslem. Prohlédnout si mohou unikátní řeznické stroje z dob první republiky a ke zhlédnutí je připravený film Jak dnes vypadá masná průmyslová výroba. Snímek byl natočen přímo ve výrobně, tedy v prostorách, kam se veřejnost běžně nedostane.

Vstup do Muzea řeznictví

Tak jako v jiných řemeslech je dnes i v řeznickém oboru nedostatek kvalifikovaných řezníků. Lidské ruce nenahradí žádný stroj ani super moderní technologie. Muzeum řeznictví pěvně věří, že zájem se časem znovu zvedne a řezníci budou mít opět své nástupce.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.