Muzeum Ústí nad Labem slaví 140. narozeniny. Ve sbírkách má přes milion exponátů

10. červen 2016
Česko – země neznámá

Muzeum města Ústí nad Labem slaví letos 140 let od svého vzniku. V žádném případě ale nejde o zkostnatělou instituci. Ústečtí muzejníci drží krok s dobou a snaží se prostory otevřít široké veřejnosti, nejen badatelům v oboru historie.

Zní to neuvěřitelně, ale je to tak. Muzeum v Ústí nad Labem bylo založeno roku 1876. 2. září toho roku už uspořádalo první výstavu. Zpočátku sídlilo v hotelu Zlatá loď. Dům s tmavočervenou fasádou stojí dodnes na rohu Hrnčířské ulice a ulice V Jirchářích. Ale už za pár týdnů si muselo hledat jiné útočiště. Během prvních deseti let existence se stěhovalo osmkrát.

V roce 1896 získalo muzeum prvního profesionálního pracovníka. Počet sbírkových předmětů rostl od té doby stejně jako prestiž instituce, a tak se město rozhodlo postavit pro muzeum novou budovu. Psal se ale rok 1914 a kvůli první světové válce všechny plány padly.

Po válce jedna z předních ústeckých průmyslnických rodin, Wolfrumovi, věnovala pro muzejní účely zámeček v nedalekých Trmicích. Po dalších peripetiích se nakonec ústecké muzeum dočkalo svého vlastního objektu vedle divadla. Tato budova mu už částečně sloužila od 70. let minulého století. Sídlila zde původně měšťanská škola a pak i pošta.

Muzeum slaví í císařskou návštěvu

Byla to tenkrát velká sláva. 17. června roku 1901 přijel do královského města na Labi císař František Josef I. Ústí tehdy představovalo největší přístav Rakouska-Uherska. A tak císař zvolil i odpovídající dopravní prostředek – parník. Nasedl na něj v Litoměřicích a v čele celé flotily parníků a říčních lodí doplul do Ústí nad Labem pod Větruši. Pak se prošel městem a nakonec udělil místní honoraci audienci v sále tehdejší měšťanské školy. Sál se dodnes nazývá Císařský a po rekonstrukci budovy nabízí návštěvníkům stejný pohled, jaký se naskytl císaři před 115 lety.

František Josef I.

Ústecké muzeum dostalo ke svým 140. narozeninám prestižní dárek – cenu Gloria musealis za výstavu s názvem Tenkrát na severozápadě, která prezentovala konec války a první mírové týdny ve městě.

Výstavních projektů pořádá muzeum čtyři desítky ročně. Například až do 3. července 2016 v něm bude k vidění výstava Staré pověsti české nebo Doba dřevěná, která představuje stará řemesla.

2. června 2016 odstartuje nová výstava nazvaná Plavba na páře. Letos se totiž připomíná také 175 let od připlutí prvního parníku Bohemia z české strany do Ústí. Na 10. června se chystá i Muzejní noc na toto téma s programem pro děti, ale i s programem „s hvězdičkou“, kde budou představeny například písně hamburských prostitutek či nejslavnější ústecký utopenec.

Muzeum Ústí nad Labem má 210 tisíc evidenčních čísel, ale například porcelánový servis čítá i několik desítek kusů, takže na exempláře jich je milion sto tisíc. Jsou tu unikáty, jejichž cenu nelze vyčíslit, třeba torzo archy varhan z kostela sv. Floriána z Krásného Března z roku 1606. Jde o jedinou památku svého druhu v celé střední Evropě.

Spustit audio