Muzeum vinařství v Boršicích představuje tři vinařské obce Slovácka

29. listopad 2016
Česko – země neznámá

V obci Boršice nedaleko Uherského Hradiště ve Zlínském kraji se nachází vinařství DVŮR POD STARÝMA HORAMA. Rozkládá se na území pohoří Chřiby, které od sebe odděluje Slovácko a Hanou. A prochází jím také naučná vinařská stezka. A my se na ní zastavíme v boršickém muzeu vinařství.

V krásném prostředí Chřibské pahorkatiny vzniká vinařský projekt DVŮR POD STARÝMA HORAMA. Toto vinařství má dlouholetou rodinnou tradici. „Vinařství mám v krvi, můj pradědeček, dědeček i otec – všichni byli vinaři. V současné chvíli i nejmladší syn studuje ve Valticích, tak předpokládám, že ho to taky chytne,“ říká Petr Gottwald, vinař a majitel muzea.

Muzeum vinařství v Boršicích představuje tři vinařské obce Slovácka. Ty vytvořily i vinařský spolek BBP. Boršice, Buchlovice a Polešovice. „Náš pan farář to ovšem říká: Bože Bože, požehnaj,“ dodává s úsměvem Petr Gottwald.

V muzeu se nachází velké množství exponátů souvisejících s pěstováním a výrobou vína. „Asi nejstarším a nejzajímavějším exponátem je lis na víno, který máme zapůjčený od městyse Buchlovice. Mohl by se datovat až někam do roku 1751, kdy si císař Ferdinand nechával dovážet lahodná vína právě z Buchlovic,“ dodává majitel muzea.

Řada předmětů z mladší doby bronzové dokládá, že tento vrch měl pro zdejší lid velký význam. Z toho, co se našlo, část bohužel zmizela, zbytek odpočívá v muzejních depozitářích. Existuje i teorie, která Liščínu připisuje funkci signálního místa – stojí totiž poměrně osamocený a ohňový signál vysílaný z jeho vrcholu by byl vidět daleko do kraje.

Muzeum vinařství Boršice

Jakými historickými zajímavostmi vynikají obce ze spolku BBP? „Málokdo ví, že kolem roku 1050 bylo sídlo olomouckých biskupů právě v Polešovicích, protože v tu dobu byla Olomouc po nějakém nájezdu zničena. U Boršic jsem se dočetl, že řečiště potoka v Boršicích by mohlo být hrobem slovanského věrozvěsta Metoděje. No a Buchlovice představovat snad ani nemusím,“ říká boršický vinař.

Obec Boršice se nachází na západ od Uherského Hradiště, na úpatí Chřibů. Svou polohou a přírodními podmínkami jsou Boršice předurčeny pro pěstování vinné révy a výrobu vína. Vinařská tradice tady má silné kořeny. Uvádí se, že v roce 1669 bylo v Boršicích 91 hektarů vinic.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio