Na bezdružickém nádraží sídlí železniční muzeum. Vzdává hold místní lokálce

9. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Máte rádi železnici a cestování v čase? Potom máme tip na výlet právě pro vás. V Bezdružicích na Plzeňsku vzniklo malé železniční muzeum na nádraží v historickém dřevěném skladu přímo u kolejí.

Objekt bývalého skladiště měl před časem na mále, když mu po požáru hrozila úplná demolice. Naštěstí vše dobře dopadlo a dnes se v něm díky sdružení Plzeňská dráha můžete pomyslně vrátit po kolejích v čase o více než 100 let zpátky.

Muzeum se podařilo otevřít v roce 2013, a má tak za sebou teprve třetí turistickou sezónu. Co předcházelo? Jak říká Jiří Bízek ze sdružení Plzeňská dráha, sám profesí strojvedoucí na trati, u něj doma i u jeho kamarádů nebylo už kam zajímavé historické artefakty dát. Jiří Bízek má přitom romantickou Bezdružickou lokálku pod kůží. Cestující vozí na této trati téměř 40 let.

Železničnímu muzeu vévodí autentická pokladna z počátku minulého století. Přesně taková, jakou si asi vybavíte při vzpomínce na film Přednosta stanice s nezapomenutelným Vlastou Burianem. Samotná trať Pňovany – Bezdružice, které dnes její milovníci říkají Bezdružická lokálka, je mnohem starší než vynález zvukového filmu.

Posázavský pacifik českého západu

První vlak na trať slavnostně vyjel už v roce 1901. Přesně 7. června. A proč je místní lokálka považována za jednu z nejkrásnějších u nás? Klikatí se krásnou přírodou Konstantinolázeňska a mimo jiné vede přes obrovský ocelový most nad řekou Mží. Svého času to prý býval druhý nejvyšší most u nás. Od šedesátých let se pilíře zkrátily, protože se pod mostem rozlila nová přehrada Hracholusky.

Muzeum našlo útočiště v historickém drážním skladu

Jízda Bezdružickou lokálkou je naštěstí možná dodnes. I když se už nějaký čas připravuje velká rekonstrukce mostu. Poté bude možné využívat i lávku pro pěší, která má na mostě také vzniknout. Ale kdykoli se můžete se na Bezdružickou lokálku vydat díky poetickému železničnímu muzeu.

Hlavní expozice muzea sídlí v objektu historického drážního skladiště vedle staniční budovy v Bezdružicích. Doplňuje ji odstavený vagón se spoustou fotografií a textů. Muzeum bývá zpravidla otevřené při sezonních akcích, ale je možné se i dopředu objednat na individuální prohlídku na čísle 604 827 735.

autor: Pavel Halla
Spustit audio