Na bývalém železničním pilíři na řece Radbuze má své letní sídlo Ježibaba

3. červenec 2014
Česko – země neznámá

Kdyby si Ježibaba mohla vybrat, kde chce mít svoje rekreační sídlo na západě Čech, těžko by našla vhodnější místo. Několik metrů nad vodní hladinou, přímo uprostřed řeky Radbuzy, ční vysoký žulový pilíř bývalého železničního mostu a právě na tomto nedobytném místě stojí tajemný dřevěný srub i s verandou – tedy přistávací dráhou pro čarodějnice.

Ke srubu nevedou po pilíři žádné schůdky, kolem dokola je jen vodní hladina. Jak se tam srub dostal? Že by v tom opravdu byly nějaké čáry?

Ať je to jak chce, druhou podobnou stavbu v České republice nenajdete. Dřevěnou chatu, která dodnes budí obdiv a úžas náhodných kolemjdoucích i proplouvajících a dráždí fantazii nejen dětí, postavila před několika lety parta místních nadšenců v rámci letního tábora. Podle Daniela Hackera, jednoho z tehdejších stavitelů, bylo dílo hotové za necelých čtrnáct dní. K pilíři dopravovali jednotlivé klády a další dřevěné díly jak jinak než po vodě. Pomáhala jim také improvizovaná lanovka.

Po dokončení se do chaty její návštěvníci dopravovali pomocí lanovky a horolezecké techniky. Dnes provádějí pouze občasnou údržbu a přiznávají, že se jejich dřevěné impozantní dílo zřejmě časem rozpadne, pokud nepřiloží ruku k dílu samotná Ježibaba. Ta prý v chatrči také občas pobývá. Na chatu se údajně dopravuje mnohem snáz, pomocí zametacího leteckého dopravního prostředku - koštěte. K tomu je uzpůsobena také veranda chaty, na které se podle místních dobře přistává za jakéhokoli počasí.

Chata z pravého břehu

Podstavec srubu zajistila zaniklá uhelná vlečka

Pilíře včetně toho uprostřed řeky, který inspiroval místní ke stavbě srubu, jsou pozůstatkem někdejší železniční vlečky. Ta odbočovala přímo z trati mezi Stodem a Chotěšovem na Plzeňsku. Byla to vlečka do slavného dolu Austria a dále do Bayerova dolu. Tak jako mnoho podobných železničních vleček potkal i tuto kdysi hojně využívanou nemilosrdný osud po nástupu kamionové dopravy.

Železná konstrukce byla odstraněna, s likvidací bytelných žulových pilířů se ale zřejmě nikdo nechtěl trápit. A tak zbyl dodnes ten nejzajímavější přímo uprostřed řeky. Dřevěný srub jeho majestátnost ještě podtrhuje.

Jez u Chotěšova na Plzeňsku

Obdivovat ho můžete z levého i pravého břehu řeky Radbuzy. Po levém břehu se sem nejlépe dostanete pěšky z železniční stanice Chotěšov po modré turistické značce nebo přímo z Chotěšova, kde si cestou můžete prohlédnout například Chotěšovský klášter.

K pravému břehu dojdete z místní části Mantov, když na konci obce odbočíte u vzrostlých stromů na polní cestu svažující se k řece. Za nízkého vodního stavu můžete žulovo-dřevěné dílo obdivovat přímo z jezu, který je od chaty vzdálen jen několik desítek metrů po proudu. Zanedlouho tudy povede také plánovaná cyklostezka v rámci rozvoje Mikroregionu Radbuza. Už teď je okolí chaty na pilíři ideálním tipem na výlet pro celou rodinu. A fantazii se tu rozhodně meze nekladou.

autor: Pavel Halla
Spustit audio