Na Helštýně stával letohrádek. Dnes se na jeho místě tyčí 10 metrů vysoký památník

16. květen 2018
Česko – země neznámá

Kopec Helštýn u Valašského Meziříčí nabízí krásné výhledy nejen na město, ale i do údolí Rožnovské Bečvy. Místní lidé tam chodí na procházky, stejně jako před stovkami let panstvo, které na vrchu postavilo letohrádek. Dnes už z něj nic nezbylo, ale na jeho místě stojí velkolepý památník připomínající oběti obou světových válek.

Vrch nad Valašským Meziříčím si kvůli krásnému rozhledu do okolní krajiny oblíbil šlechtický rod Žerotínů, kterému zdejší panství kdysi patřilo. A nechal na něm dokonce vystavět barokní vyhlídkový letohrádek Belveder, který kopci dominoval do poloviny 19. století. Dnes už po něm na vrcholu není ani památky. A nedochovaly se po něm ani žádné plány a fotografie.

Místo prázdné nezůstalo, v roce 1948 na vrchu vyrostl monumentální, deset metrů vysoký památník obětem první a druhé světové války podle návrhu architektů Josefa Místeckého a Jaroslava Hlaváče. Jde o jakousi mohylu, na které je nápis OBĚTMI K SVOBODĚ a nad ním starý český znak.

Od památníku je nádherný rozhled nejen na Valašské Meziříčí, ale i na okolní pásmo Beskyd od Jehličné po Radhošť, na Vsetínské a Hostýnské vrchy až po Hranicko-Odersko.

Dříve rostlo kolem šlechtického letohrádku dvanáct lip. Dnes zůstaly na vrchu Helštýna už jen tři. Vlastně čtyři. Ovšem ta čtvrtá musela být v roce 2013 odborně ošetřena, aby neohrožovala své okolí pádem. Přišla přitom o velkou část své bohaté koruny. Její torzo ale dál plní biologickou a ekologickou funkci, protože je domovem vzácných druhů brouků.

Památník na Helštýně

V září 2010 se na Helštýně objevil nápis Valmez, který napodobil známý nápis Hollywood. Původní, přibližně metr vysoká verze byla vyrobená z polystyrenu. V dubnu 2011 byla písmena nahrazena dřevěnými hranoly o výšce přibližně dva metry. O pár měsíců později je ale poničili neznámí vandalové. V květnu 2012 vyrostl na Helštýně nový nápis Valmez, ale ani ten už se na vrchu nenachází. Nápis byl viditelný z Valašského Meziříčí na vzdálenost několika kilometrů.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio