Na kaštanový krém se neprávem zapomíná. Jde o vynikající polévku

Češi bývali přeborníky ve vaření polévek. Hospodyně je dělávaly takřka z čehokoliv, postupně se ale v mnoha restauracích a domácnostech polévky omezily na 10 nebo 15 tradičních druhů. Ve Spolku dobrého jídla v Kokoříně repertoár rozšiřují a zákazníkům nabízejí například kaštanovou. Její přípravu ukázal Martin Barcal.

Kaštanový krém se zázvorem

jedlé kaštany
máslo
mrkev
celer
petržel
cibule
arašídový olej
smetana
sůl
pepř
rozmarýn
tymián
šalvěj
zeleninový nebo kuřecí vývar

Šéfkuchař Martin Barcal, majitel Tomáš Trejbal

Postup:

Cibuli nakrájíme na kostičky. Celer, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na rozpálenou pánev nalijeme arašídový olej a poté přidáme máslo. Dozlatova orestujeme zeleninu a po chvilce k ní přidáme i cibuli.

Syrové kaštany nařízneme a pečeme v rozehřáté troubě 20 minut při teplotě 190 stupňů. Ještě za tepla je vyloupeme a nakrájíme na kousky.

Základ zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme nakrájené kaštany, koření (rozmarýn, tymián, šalvěj) a provaříme. Dochutíme solí a pepřem, případně i citronovou šťávou.

Uvařenou polévku necháme mírně vychladnout a poté tyčovým mixérem rozmixujeme. Krém můžete naředit ještě vývarem, případně zjemnit smetanou. Dochutit lze také trochou opečených kachních prsíček nebo marinovaným zázvorem. K nazdobení může posloužit troška orestované zeleniny.

Martin Barcal

Šéfkuchař Spolku dobrého jídla v Kokoříně na Mělnicku vaří poctivě od základu. Neváhá naporcovat celého čuníka, škvařit vlastní sádlo, vyrobit domácí paštiku, upéct chleba nebo pěstovat bylinky. Veškeré suroviny v jeho kuchyni pochází z blízkých zahrad, od tamních farmářů, lovců a sběračů. Vaří regionálně, čistě a chutně.