Na mikulovském zámku mapují historii vína. Mají exponát starší než naše civilizace

28. březen 2017
Česko – země neznámá

Historie pěstování révy a výroby vína sahá hluboko do minulosti. Přesvědčit se o tom můžete velmi atraktivní formou v jedné ze stálých expozic umístěných na mikulovském zámku na jižní Moravě. Výstava se jmenuje „Víno napříč staletími“.

Nejstarší exponát mikulovské sbírky je podstatně starší než celá naše civilizace. „Máme tu vystavený miliony let starý otisk divoké révy vinné,“ prozrazuje etnolog Regionálního muzea v Mikulově Josef Šuba. Jinak se ale expozice soustředí zejména na období od dob Velké Moravy po současnost.

Často se uvádí, že se na našem území začala réva pěstovat už za dob, kdy do našich končin zasahovala Římská říše. To je ale podle Josefa Šuby spíše jen teorie nepodložená žádnými archeologickými nálezy: „Určitě se u nás začala réva pěstovat v časech Velké Moravy. Souviselo to s příchodem křesťanství, kdy bylo víno potřeba na liturgické účely. Na toto období tady máme památku v podobě náušnic, které mají připomínat hrozny vinné révy.“

Kromě velkomoravských časů expozice přibližuje i další období. Středověkou atmosféru navozuje replika portálu klášterního sklepa, nechybí renesanční labyrint nebo barokní divadlo. Na řadu exponátů si přitom mohou návštěvníci sáhnout. Dovoleno je například osahat si a potěžkat starobylé sklenice na víno. „Na výstavu mohou zavítat lidé s poruchou zraku, protože tu máme i popisky v Braillově písmu,“ doplňuje etnolog.

Nejvíce interakce si návštěvníci užijí v části výstavy, která přibližuje současnost. Mohou totiž usednout na bicykly a pomyslně se projet po vinařských cyklistických stezkách. Záběry z různých vinařských oblastí se ale promítají opravdu jen tehdy, pokud návštěvníci šlapou do pedálů, jinak se projekce zastaví.

Dobovou atmosféru dotváří například i portál středověkého klášterního sklepa

Stálá výstava „Víno napříč staletími“ není jedinou vinařskou expozicí na mikulovském zámku. „Největším tahákem je nepochybně zámecký sklep s obřím sudem. Pak tu máme také etnografickou expozici o tradičním vinařství na Moravě, kde se mohou návštěvníci seznámit s celou řadou vinařských nástrojů od lisů až po motyky na kopání vinohradů,“ doplňuje Josef Šuba.

 
autor: hon
Spustit audio