Na řece Vltavě začala plavební sezóna. Přístav v Českém Vrbném u Budějovic má opět vyprodáno

4. květen 2024 08:26

Přesunout ze souše na vodu, zkontrolovat řízení a vyplout. Tento rituál právě absolvují majitelé lodí. Na úseku řeky Vltavy mezi přehradou Orlík a Českými Budějovicemi tradičně v úvodu května začíná plavební sezóna. Podobně jako v předchozích letech, i letos má přístav České Vrbné na okraji krajského města místa pro dlouhodobá stání na celý rok obsazená.

Součástí každého zahájení plavební sezony je důkladný servis a příprava lodi. Tomu se v přístavu v Českém Vrbném u Českých Budějovic věnuje Jan Junek. „Už jsme prvního května vypluli. Bylo to dobré, až na ten vítr. Máme loď pro šest lidí,“ vypráví.

Provoz na horním toku Vltavy je podle něj docela silný. „Za covidu tady bylo opravdu hodně lodí, lidé je nemohli vzít na moře, tak je dali na Vltavu. Teď to trochu opadlo, ale pořád je tu provoz. Funguje půjčovna, jsou tu hausbóty, je tu živo. Je to super,“ komentuje.

Přístav v Českém Vrbném má 39 míst pro dlouhodobé stání plavidel. „Aktuálně není plně obsazen, protože sem ještě všichni lodě nepřivezli, ale místa máme pro tuto sezónu opět vyprodaná. Na krátkodobé stání je zde možné plavidlo nechat po dohodě s obsluhou, máme k tomu trvale tři volná místa. Další krátkodobé stání je možné v Českých Budějovicích u Dlouhého mostu,“ uvádí úsekový technik Povodí Vltavy Tomáš Vaněček.

Čtěte také

Českovrbenskou plavební komorou loni proplulo rekordních více než 16 tisíc lodí. Turisté stále častěji využívají vyhlídkové plavby.

Jednu takovou si můžou užít i mimo řeku Vltavu, na Munickém rybníku. Loď návštěvníky dopraví z Hluboké nad Vltavou k loveckému zámku a Zoo Ohrada. „To netrvá tak dlouho, je možné si vybrat z více variant, ať už je to okružní plavba nebo jednosměrná k zoo. Pro menší děti to může být zajímavá zkušenost pro vůbec první seznámení s plavbou a loděmi,“ říká ředitel destinační společnosti Českobudějovicko – Hlubocko Tomáš Polanský.

Povodí Vltavy chce také brzy rozšířit kapacitu vývaziště v Týně nad Vltavou. Práce by měly začít hned, jak skončí rozsáhlá rekonstrukce tamního mostu.

Spustit audio

Související