Na rozhlednu u Zruče nad Sázavou dohlíží dřevěná babka. Turisty vítá vztyčeným palcem

10. duben 2018
Česko – země neznámá

Rozhledna Babka se tyčí přímo nad městem Zruč nad Sázavou ve středních Čechách. Nabízí krásný výhled do kraje Podblanicka a navíc je volně přístupná po celý rok. Před samotným výstupem si můžete odpočinout v příjemném zastřešeném altánu, který pro turisty vybudovaly okolní obce mikroregionu Posázavský kruh. A také nezapomeňte pozdravit dvoumetrovou babku.

Rozhledna Babka získala svůj název podle nedalekého stejnojmenného kopce. A také u vchodu do altánu jedna babka stojí. Je vyřezaná ze dřeva, měří asi dva metry, nese otýpku dříví a opírá se o hůl. A aby byl dokonale podtržen její dobrosrdečný výraz, dívá se usměvavá babička přes kovové brýle a všechny příchozí zdraví zdviženým palcem.

Samotná Babka je šestiboká dřevěná rozhledna s kovovými prvky a kovovým schodištěm. Stojí ve výšce 451 metrů nad mořem a vyhlídková plošina se nachází 24 metrů nad okolním terénem. Rozhlednu vyprojektoval Ing. Antonín Olšina. Vyhlídková věž má celkem šest pater, mezi kterými jsou k odpočinku umístěné menší vyhlídkové plošiny.

Po zdolání 130 roštových schodů se naskytne pohled na město Zruč nad Sázavou i jeho okolí - na jihovýchodě vrch Melechov u Ledče nad Sázavou, na jihozápadě vrch Velký Blaník u Vlašimi, východním směrem vrch Fiolník u Vlastějovic a západně vrch Jordán a obec Chabeřice.

Dobrosrdečná dřevěná babka

Na vrcholu rozhledny čeká ještě místní zajímavost - klikotoč. Tomuto zařízení je potřeba nejdříve kličkou aktivovat generátor, který následně spustí celý přístroj. Stačí si vybrat konkrétní směr nebo jednotlivý vrch a z klikotoče se rozezní namluvený komentář k danému místu.

Návštěvu rozhledny můžete spojit s příjemnou procházkou po turistické stezce. Začíná u vlakového nádraží. Pokud pojedete autem, můžete zaparkovat u nového hřbitova asi kilometr od rozhledny. Procházka ze Zruče je ale velmi příjemná, délka stezky ani její terén nejsou nijak náročné, a tak ji zvládnou jak senioři, tak rodiče s dětmi. Projdete se po zámeckém parku, kolem Chabeřských skal a cílové zastavení je právě u rozhledny Babky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.