Na Salátově kopci nad Zašovicemi vám výhled přiblíží panoramatické fotografie

1. listopad 2017
Česko – země neznámá

Nad obcí Zašovice na Vysočině najdete nenápadný Salátův kopec. Jméno prý dostal po jednom ze zašovických rychtářů. Na Vysočinu není ani moc vysoký, vrcholová kóta je ve výšce 661 metrů nad mořem, ale rozhled je z něj úžasný. A nedávno na něm přibyly panoramatické fotografie s popisem míst v okolí.

„Je to místo, kam lidi chodí, chodí sem venčit psy, je to oblíbené místo pro radioamatéry, takže nás napadlo, že bychom ten výhled nějak okomentovali,“ říká vedoucí základní organizace Českého svazu ochránců přírody Václav Křivan. Na vrcholu Salátova kopce teď proto stojí tři dřevěné tabule, na kterých je připevněná celkem šest metrů dlouhá panoramatická fotografie.

Ochránci přírody, kteří mají sídlo v nedalekém Radoníně, se sami ujali výroby. „Stál tady foťák se stativem, my jsme ten výhled obkroužili a pak jsme to v počítači spojili dohromady,“ popisuje Václav Křivan. Z fotografií je zřejmé, že vznikaly na jaře, za jasné oblohy a kvetoucích řepkových polí.

Výhled popisuje jen tři světové strany. Ten čtvrtý, směrem na západ, totiž zakrývá sousední kopec. Ostatní strany jsou ale bohatě zdokumentované. Ze Salátova kopce uvidíte nejvyšší horu Vysočiny Javořici, která je stejně jako několik dalších kopců snadno identifikovatelná podle vysílače. Směrem na jih je dobře patrné město Třebíč a nejvzdálenějším bodem viditelným ze Salátova kopce je věž vojenského letiště Sedlec u Náměště nad Oslavou. Označená je ale třeba i nedaleká přírodní rezervace U Trojáku. „To je velmi zajímavá bučina směrem na jihozápad,“ vysvětluje Václav Křivan.

Ochránci přírody využívají Salátův kopec také jako pastvinu pro ovce. Mají je tam ve výběhu od konce dubna do konce října. „Je to lokalita, která je nesmírně zajímavá a cenná. Roste tady spousta vzácných rostlin a žije spousta vzácných živočichů,“ říká Václav Křivan. Díky návratu pastvin na toto místo se tu také v posledních letech začal objevovat vzácný hořeček český. Tomu totiž velmi svědčí spasené louky a půda rozšlapaná kopýtky ovcí. Hořeček kvete od září do října.

Vzácný hořeček český

Na vrcholu Salátova kopce se kromě vyhlídky a pastvin nachází také zajímavý vojenský objekt. Připomíná sice válečné řopíky, ale ve skutečnosti vznikl v 70. letech minulého století jako železobetonový prefabrikovaný úkryt typu ÚŽ-6. Dnes ho občas armáda využívá v rámci cvičení.

Spustit audio