Na Silvestra vymění na rozhledně na Veselém vrchu číslovku. Z pětky bude šestka

31. prosinec 2015
Česko – země neznámá

Spojit silvestrovské oslavy s výšlapem mohou všichni, kteří to nemají daleko na Veselý vrch u obce Chotilsko na Příbramsku ve středních Čechách. Tento sympatický název je určen nejen samotnému kopci, ale i rozhledně, která slouží zároveň jako vysílač mobilních operátorů.

Veselý vrch se tyčí do výšky 459 metrů nad mořem. Pokud vyšlapete 137 schodů po točitém kovovém schodišti, ocitnete se o ještě 25 metrů výš. Z vyhlídkové plošiny si pak můžete vychutnat překrásný výhled na okolí Slapské přehrady i na meandry řeky Vltavy, uvidíte také kopec Hrazany, kde se nachází bývalé keltské hradiště, anebo Brdy na západní straně.

V těsné blízkosti konstrukce rozhledny jsou umístěny reflektory, které během prázdnin a svátků nasvěcují vrchol vyhlídkové věže, ze kterého je díky tomu do dálky vidět aktuální letopočet.

Silvestr na Veselém vrchu má sousedskou atmosféru

Čísla aktuálního roku jsou připevněna těsně nad vyhlídkovou plošinou. O každoroční výměnu posledního čísla či čísel se stará Občanské sdružení Veselý vrch.

Výhled na Slapskou přehradu

Na Silvestra sem každoročně ze všech stran putují milovníci turistiky, oslav i přátelských setkání. Hlavní proud je od Prostřední Lhoty, kde se všichni scházejí u místní hospody a poté společně stoupají na vrchol Veselého vrchu. Vede na něj žlutá turistická stezka a rozhledna je propojena také se všemi okolními naučnými stezkami.

Při silvestrovských oslavách čeká pak na všechny návštěvníky na vrcholu svařené víno, děti teplý čaj a samozřejmě šampaňské na přípitek.

Spustit audio