Na skleničku do botanické zahrady. Vinice svaté Kláry je největší pražskou vinicí

21. srpen 2017
Česko – země neznámá

Památkově chráněná vinice svaté Kláry připomíná zašlou slávu pražského vinařství. Vinice, která je od roku 1995 součástí Botanické zahrady v Praze – Troji, má rozlohou 3,5 hektaru a je tak největší pražskou vinicí.

Její historie sahá pravděpodobně až do doby Václava II. S určitostí se zde rozkládala za vlády Karla IV. Největšího rozkvětu dosáhla za Rudolfa II. Praha byla tehdy nazývána „městem vína“.

Vinice svaté Kláry byla dříve spojena s Trojským zámkem, který nechal postavit Václav Vojtěch ze Šternberka v letech 1678 až 1685. Na zámku se hrozny zpracovávaly v ohromných sklepích, do kterých se dalo vjet celými povozy. Václav Vojtěch nechal na vinici zbudovat kapli. Jeho žena, pro kterou kapli postavil, ji zasvětila své patronce, svaté Kláře.

Kaple svaté Kláry na vinici

Vinná réva se musí ošetřovat ručně

Až do roku 1925 fungovala vinice nepřetržitě. Poté byla přeměněna v ovocný sad. K obnovení vinice došlo v letech 1950 až 1953. Nynější podobu získala v 70. letech minulého století. Vzhledem k prudkému svahu pozemku bez terasové úpravy je možné ošetřovat vinnou révu pouze ručně.

Součástí trojské vinice je i viniční domek, navštívit zde můžete také expozici výroby vína anebo se projít po vinařské naučné stezce. Od sklizně v roce 2009 se hrozny zpracovávají přímo na zdejší vinici v nově vybudovaném sklepě s moderní technologií. Místní vína můžete ochutnat v místní vinotéce.

Spustit audio