Na Šumavě u Filipovy Huti vyrostla nová kaplička, vyřezávaný oltář byl pro jeho autory životní zakázkou

27. květen 2023 14:00, aktualizováno

Na Šumavě je další nová kaplička. Stojí nedaleko Filipovy Huti, na místě, kde do 50. let minulého století býval velký Kortusův statek s pilou a kaplí. Dnes je tady jen louka. A teď i kaple.

Oltář v nové kapličce u Filipovy Huti

Kaple se nachází na cestě mezi Modravou a Filipovou Hutí, je bíle omítnutá, s kamenným soklem a šindelovou střechou. A přímo pro ni vyrobili Miroslav a Zdeněk Kůsovi, umělečtí truhláři a restaurátoři z Kašperských Hor, krásný vyřezávaný oltář. „Středobodem je cínová plastika, již jsme sehnali. Od ní jsme pak odvíjeli podobu zbytku oltáře,“ uvádějí autoři.

Oltář zdobí mimo jiné sloupy, takzvané točenice, které jsou typické především pro období baroka. Fotografie lidového umění právě z pozdního baroka vyskytujícího se na Šumavě Kůsovy inspirovaly. „Měli jsme jasno v tom, že oltář vyrobíme z masivu a že nechceme, aby byl zbytečně přezdobený. Především jsme si pak přáli, aby se oltář nejen líbil, ale také předal nějaké poselství a hodnoty,“ popisují autoři, kteří prozrazují, že pro ně oltář představuje zakázku, již člověk získá jednou za život.

Kapličku nechala postavit obec Modrava. Zasvěcená bude svatému Janu Nepomuckému a slavnostně vysvěcena bude 9. června v 18 hodin.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio