Na tinkturu nebo posilující nápoj. Jmelí využijete i po svátcích, jen pozor na jedovaté kuličky!
Jmelí přináší do domu štěstí, odvahu, lásku a plodnost. Pokud máte doma jmelí jako dekoraci ve váze, nenechávejte ho stát ve vodě. Vydrží dlouho, postupně bude sesychat, podobně jako když visí zavěšené nad dveřmi a láká k polibku.
Jak využít jmelí v kuchyni? Určitě ho nespařujte ani nevařte. Denní dávka by neměla překročit 5 g sušeného jmelí. Používají se jen lístky, kuličky jsou jedovaté!
Do jednoho šálku studené vody přidejte 1 kávovou lžičku jmelí, nechte stát přes noc a ráno jen ohřejte. Tento nápoj srovnává krevní tlak, zklidňuje, posiluje imunitu, zlepšuje metabolismus, tlumí stavy motání hlavy a hučení v uších.
Jak na tinkturu ze jmelí? 20 g sušené byliny se přeleje 100 ml lihu (minimálně 50%) a maceruje se 10 dní v dobře uzavřené láhvi. Obsah je dobré občas protřepat. Poté se přecedí a uchovává v chladu a temnu.
Související
-
Jmelí není jen symbol Vánoc, ale taky čím dál větší hrozba pro stromy
Pro lidi je jmelí oblíbená vánoční dekorace, pro některé druhy stromů představuje vážnou hrozbu. Díky přírodovědcům ale taky víme, co se proti tomu dá dělat.
-
Jedovaté, léčivé i magické. Příběh jmelí
Jmelí se v posledních třech staletích stalo jedním ze symbolů Vánoc. Probíhají pod ním zamilované polibky, větvičky zdobí stůl a zelené snítky ochraňují vchody domů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.