Na trávníky a okrasné dřeviny radí zahradníci zjara nespěchat

23. březen 2019

I když nás sluníčko láká na zahrádky už od února, měli bychom s údržbou okrasných trávníků a dřevin přece jen ještě chvíli počkat. Když začneme dříve, než je zdrávo, můžeme jim spíše ublížit než pomoci.

Kdy tedy vyrazit do trávníku? Až je půda zcela rozmrzlá a trávník je proschlý. V době, kdy je půda ještě zmrzlá, je nevhodné po trávnících i chodit. Půd kolem porostů je totiž nadzvednuta a může dojít k destrukci jednotlivých rostlinek. To platí i pro předčasnou vertikutaci travních společenstev před tím, než je půda dostatečně vyschlá. Tak zbývá snad jen opatrné odstranění listí a pak už jen počkat na konec března, kdy už to s trávníky, mimo horské oblasti vypadá dobře.

Co se týče okrasných stromů a keřů, tam lze už v únoru a počátkem března začít s tvarováním. To se týká i živých plotů. Většina u nás pěstovaných okrasných rostlin je schopna snést i mírnější mráz.

Okrasné dřeviny

Zimní období je nebezpečné zejména pro dřeviny, které zůstávají zelené, ať listnaté, jako jsou třeba rododendrony, tak i listnaté. Velice často se stává, že pokud nebyly na podzim dostatečně předzásobeny vodou, v zimních měsících proschnou nebo uschnou zcela. V těchto případech není od věci i zálivka, která jim navíc umožní udělat si zásobu vody i pro sušší období léta. Zkušení zahradníci také radí, namést pod stromy, keře či živé ploty v zimě sníh, který po roztopení umožní rostlinám získat dostatek vláhy.

Voda je důležitá i v případě, že se stromy už chystají na květ a hrozí jarní mrazíky. Zahradní jezírko či bazén umožní zvlhčit vzduch, který pak při mrazech pomáhá rostliny chránit. Tam, kde není, pomůže někdy i sud či stará vana napuštěná vodou. V případě stromů v květu můžeme i rozprašovačem nanést před chladnými rány na stromy vrstvu vody. I když zmrzne, je to nejlepší ochrana stromů a keřů před devastací mrazem a pomůže ochránit nejen dřeviny okrasné, ale i ovocné.  

autor: kbz
Spustit audio