Na věž kostela ve Zvíkovci se vrátila opravená báň

24. květen 2023 19:20, aktualizováno

Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Zvíkovci na Rokycansku má novou zrekonstruovanou báň. Do pozlacené makovice s křížem byly umístěny i dva kovové tubusy s poselstvími příštím generacím.

Na návsi ve Zvíkovci na Rokycansku osazovali stavbaři s pomocí speciálního jeřábu nově zrekonstruovanou báň kostela na své původní místo. Makovice s křížem byla z kostela Nanebevzetí Panny Marie sejmuta letos v březnu.

Tubus s poselstvím dalším generacím

Při sejmutí báně se v makovici našla schránka s dobovými dokumenty, které pocházely z roku 1883 a 1937. Do věže byly nyní navráceny tubusy dva – jeden s původními listinami a jeden se současnými. „Dali jsme tam i dnešní tisk, papírové i kovové peníze, různé brožury o našem městysu a také zápis, který jsme sepsali jako poselství dalším generacím,“ uvedl nezávislý starosta Petr Uher.

Pracovníci, kteří na věž kostela báň vraceli, museli několikrát vystoupat do výšky třiceti metrů na plošině jeřábu. Obavy z toho, aby vše vyšlo tak, jak má, jsou ale vždy. Ohrozit úspěšnost akce může mnoho faktorů, jedním z nich je třeba počasí, které ale vyšlo.

Kostel prochází od loňska rekonstrukcí

Rekonstrukce celého kostela začala vloni. Opraveny byly okna a ciferník věžních hodin. Zahájena byla také oprava fasád. „Bude položena nová cihelná dlažba, dochází k opravě omítek, které byly poškozeny vlhkostí,“ vysvětlila památkářka pro okres Rokycany Jana Cinkeová. V dalších letech by mělo dojít i k nové výmalbě kostela.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio