Na vrchol Špičáku vás dovedou 100 let staré kamenné schody

24. červenec 2017
Česko – země neznámá

Nejvyšší horou Sokolovska v Karlovarském kraji je kopec s příhodným a trefným názvem Špičák. Jeho vrchol je ve výšce 991 metrů nad mořem. Aby se na špičatou skálu dostali i méně zdatní výletníci, jsou tu do posledního vrcholového kamene vytesané přes 100 let staré schody.

Už samotná cesta z Rájeckého údolí od obce Stříbrná je zážitkem pro všechny milovníky přírody a klidu. Kraslicko je dodnes tak trochu neobjeveným koutem naší země. Možná díky nechvalně známým kyselým dešťům, jejich doba už je ale naštěstí pryč.

Cestou z Rájeckého údolí se můžete kochat zelenými stromy stejně jako mohutnými skalními masivy včetně skalních měst. A že je to z údolí na nejvyšší horu Sokolovska do kopce a občas je potřeba do toho trochu víc šlápnout, to k turistice prostě patří.

Kilometr a půl pod vrcholem se můžete osvěžit u Fischerovy studánky. Pak už je to po zelené turistické značce opravdu jen kousek. Do poslední chvíle ale není pro bujnou vegetaci vrcholová skála vůbec vidět. Pak začne skrz stromy prosvítat dřevěný kříž a jste na místě pod žulovou a špičatou skálou.

Schody do nebe vedou přes Špičák

Na samotný vrchol Špičáku můžete pohodlně vystoupat po dvanácti do žuly vytesaných schodech. Nechal je tu zhotovit Okrašlovací spolek založený už roce 1880 v Jáchymově.

Pohled směrem na Německo

Kromě schodů najdete na Špičáku také dřevěný altánek s posezením, kde můžete přečkat případnou krušnohorskou nepřízeň počasí nebo se občerstvit. Nechybí zde ani vrcholová dvoujazyčná kniha, do které můžete zapsat svůj vzkaz.

Výhled do kraje je i dnes úžasný. Místy mu sice brání stromy, nejčastěji smrky a jeřáby, ale různé skalní výchozy na Špičáku umožňují sledovat krajinu hodně daleko. Dobře je vidět na severní stranu vyhlídky na saskou část Krušných hor. Západně lze zpozorovat třeba rozhlednu na Olověném vrchu.

autor: Pavel Halla
Spustit audio