Na vrcholu kopce Na Homoli u Polné stojí sochy, které připomínají starou pověst

28. březen 2018
Česko – země neznámá

V obci Polná na Vysočině se tyčí zalesněný kopec Na Homoli. Na jeho vrcholu najdete skalku, které se říká Jiříkův kámen. Váže se k němu pověst o návštěvě slavného českého krále Jiřího z Poděbrad. A dávný příběh nově připomínají i dvě skoro dva a půl metru vysoké sochy.

Na vrchol kopce na Homoli to není z centra Polné daleko. Od zámku dokonce vede zelená turistická trasa. Je možné jít i po silnici, která míří z Polné do Věžničky. To je stejná trasa, kterou 1. dubna 1899 šla z práce domů Anežka Hrůzová. V lese ji tehdy někdo zavraždil a událost rozpoutala jeden z nejznámějších českých kriminálních případů, zvaný Hilsneriáda. Na místě vraždy je dnes pomníček. Odbočka k Homoli se nachází jen pár desítek metrů před ním a značí ji dřevěná tabulka.

Kousek pod vrcholem kopce je rozcestí šesti cest. Každá vede na nějaké zajímavé místo. Stojí tam i orientační tabule s jednoduchou obrázkovou mapkou. K vrcholu Homole vede severní cesta. Po asi 150 metrech pohodlné chůze do velmi mírného svahu narazíte na skalku Jiříkův kámen. Váže se k ní dávná pověst o králi Jiřím z Poděbrad, který měl v Polné na panství syna Viktorina. Občas za ním jezdil a je velmi pravděpodobné, že při vycházkách došel na kopec Na Homoli a rozhlížel se po okolí.

„Kopec byl tehdy holý, podle pověsti tady rostlo jen pár keříků,“ říká polenský lidový řezbář František Vacek. Podle pověsti potkal Jiří na kopci dokonce dvakrát staříka, který mu prorokoval nejdříve správcovství české země a poté i kralování. A jak víme, obojí se splnilo.

A tak zástupci Polné zadali Františku Vackovi úkol vytvořit sochy, které budou pověst připomínat. „Dřevěné sochy jsem jim rozmluvil, protože dřevo trpí od přírody, a navíc by to mohl někdo poničit,“ říká řezbář.

Cesta na vrchol

Sochy krále Jiřího a staříka proto mají kovovou kostru vyzděnou cihlami a na povrchu betonovou vrstvu. Jsou barevné a téměř dva a půl metru vysoké. František Vacek se přitom nesnažil o autentickou podobu Jiřího z Poděbrad. Vytvořil pohádkového krále jednoduchých tvarů. I kvůli případným vandalům. Stařík vypadá jako poutník a má v ruce železnou hůl.

Nedaleko soch můžete využít i turistickou odpočívku nebo si pověst přečíst na informačním panelu.

Spustit audio