Nad Lanškrounem vyrostla v lese zbrusu nová vyhlídka Hláska

16. říjen 2015
Česko – země neznámá

U Lanškrouna na Orlickoústecku stojí zbrusu nová vyhlídka Hláska. Vyrostla na vrchu jménem Kypuš a stala se novým výletním místem. Dostanete se k ní po značené stezce a naučném okruhu. Celá stavba i její zázemí jsou výhradně z přírodních materiálů.

Hláska je vysoká téměř 11 metrů. Má kamennou podezdívku, na které je umístěna otevřená osmiboká dřevěná nástavba. Střechu zakončuje věžička s křížem. Vyhlídka je volně přístupná po celý rok.

Lanškrounská radnice ji nechala vybudovat za 680 tisíc korun, aby sloužila návštěvníkům rekreační oblasti Lanškrounské rybníky. Při stavbě se inspirovala lesní protipožární hláskou, kterou před sto lety vybudoval knížecí rod Auerspergů u Slatiňan na Chrudimsku.

Dřevěný ochoz na masivní kamenné podezdívce je přístupný po vnitřním ocelovém točitém schodišti. Z vyhlídky je krásně vidět vodní plocha pod sjezdovkou a také protilehlý pás hor s významnými kopci Suchý vrch a Buková hora.

K dispozici je i elegantní stojan na kola

Přírodním parkem Lanškrounské rybníky navazujícím na město prochází vycházkový okruh s naučnou stezkou, na které se návštěvníci mohou seznámit se zajímavostmi ekologicky cenného území.

Po zpevněných cestách vede také cyklostezka a okrajově i stezka pro agroturistiku. Cestou se zájemci mohou vykoupat v rybníku Dlouhý, poblíž kterého se nachází chatová osada a tábor Obora.

autor: PAV
Spustit audio