Nádraží plné pokladů. Historickou budovu v Ústí nad Orlicí čeká nový život

13. říjen 2016
Česko – země neznámá

Ještě před pár lety hrozilo, že ji zbourají. Provoz budovy na hlavním nádraží v Ústí nad Labem byl nákladný, a tak se postavila budova nová. Skupina nadšenců se ale rozhodla zachránit historickou stavbu, ze které je v současnosti kulturní památka.

Když v místech dnešního hlavního nádraží v Ústí nad Orlicí projížděl v roce 1845 poprvé vlak, budova ještě neexistovalo. Stanici postavili až v roce 1874, kdy se na hlavní, tzv. Severní státní dráhu, která vedla mezi Olomoucí a Prahou, napojila trať do Letohradu. Ta se nazývala Rakouskou severozápadní dráhou. A tím vznikla první rarita – nádražní budova, která stojí uprostřed kolejí. Z jedné strany jezdí vlaky mezi Moravou a Prahou, z druhé směřuje trať na Letohrad a pak dál do dnešního Polska.

Nádraží jako svědek dávných časů

Nádražní budova, kterou tam tehdy postavili podle návrhu architekta Rudolfa Freye v oblíbeném historizujícím stylu, byla velmi moderní a velkolepá. Jednalo se vlastně o dvojbudovu, západní a východní trakt, který spojovaly prostory pro čekárny a zastřešené nástupiště. I když se během staletí snažili budovu několikrát přestavět, nakonec ze všech plánů sešlo, a tak se dochovala v zcela nezměněném stavu. Což je u nás nezvyklé.

Půda západního traktu budovy s malou komorou vyrobenou ze starých nádražních cedulí

Ačkoliv interiéry z konce 19. století mnohde překryly výdobytky modernějších časů, je tato historická budova stále zajímavým dokumentem doby. A jelikož má přes 100 místností, stále odhaluje nečekaná tajemství. V bývalé čekárně druhé a třetí třídy například nedávno našla skupina nadšenců staré dokumenty, tabule, lístky a zachovalé malované stropy.

A co bude s budovou dál? Možností je podle současných majitelů mnoho. Do objektu se ostatně můžete přijít po předchozí domluvě podívat. Prohlédnete si třeba suterén, který je dokonalým labyrintem místností a chodeb. Dříve sloužil i jako perfektně vybavený atomový kryt.

autor: RUS
Spustit audio