Nádraží v Poděbradech - architektonický skvost na kolonádě

9. srpen 2018

Nádraží v Poděbradech je jedno ze dvou lázeňských nádraží ve středních Čechách. Výjimečné je jednak svým umístěním, a dále architektonickým provedením.

Když vystoupíte na nádraží v Poděbradech, upoutá vás velmi zajímavá výzdoba uvnitř nádražní budovy. Nádražní budova ve funkcionalistickém stylu z konce 20. let minulého století ukrývá uprostřed čekárny sochu Elektrifikace od sochaře Jana Kodeta.

Cestující, kteří uvnitř haly zvednou hlavu, mohou obdivovat lázeňské výjevy ve vitrážím prvního patra, ale i vyobrazení nejslavnějšího rodáka, Jiřího z Poděbrad. Stačí udělat pár kroků navíc a octnete se uprostřed lázní.

Přímo u nádražní budovy totiž začíná kolonáda s léčivými prameny, která vede do centra města. Není proto divu, že si poděbradské nádraží už mnohokrát vybrali filmaři, například ve filmu Hrdinný kapitán Korkorán odjíždí Vlasta Burian do lázní právě od nádraží po kolonádě.

Na jednu architektonickou zvláštnost, která není patrná na první pohled, upozorňuje náměstek pro správu osobních nádraží středočeské oblasti SŽDC Lukáš Fořt. „Architektonický záměr je v tom, že nádražní svým tvarem připomíná lokomotivu a ukončuje krásně městskou kolonádu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.