Nápoj s muchovníkem olšolistým – pití s rodokmenem

V přehlídce a soutěži Regionální potravina najdete jak klasiku ve špičkovém provedení, tak nové „konstrukce“. Například jablečná šťáva se pije po staletí, ale jablečná šťáva s muchovníkem olšolistým je vynález posledního roku a stojí za ním společnost BIO ovoce a zelenina Verich na Turnovsku.

Keř muchovník olšolistý (Amelanchier alnifolia) je domovem zejména v Severní Americe, v USA a v Kanadě. Tamní Indiáni mu říkali „misaskwatomina“ a o tom, jak důležitá rostlina to byla, svědčí i to, že jeho název najdeme i ve jménech měst Saskatoon, Saskatchewan. Drobné plody jsou zbarvené až do fialovočerna, chutnají nasládle, daly by se srovnat s chuťovou kombinací kanadských borůvek a černého rybízu.

Významný je obsah minerálů, vitamínů C a B 12 a také anthokyanů – barviv, kterým se přisuzuje příznivý vliv v boji s rakovinou. Muchovník podporuje imunitu, dobře působí na trávení. Indiáni ho používali i při přípravě tzv. pemikanu, sušeného masa s tukem, kde muchovník dodával potřebné vitamíny. Jeho dřevo se dá využít pro výrobu rybářských prutů, což už tedy s výživou souvisí jen zprostředkovaně.

Jablečné sady

Muchovník v Česku

Důležité je, že muchovníku se daří i v našich podmínkách a lze ho dobře pěstovat. Konzumují se rovnou syrové plody, ale dají se z nich vyrábět i šťávy, sirupy a také je můžeme místo borůvek dát na koláče.

Jablko s muchovníkem

Je to vaše volba, ale Jan Verich z Turnova v tom má jasno – s oblibou cituje Antoina de Saint- Exupéryho: „Zemi nedědíme po předcích, jen si ji půjčujeme od našich dětí“. V roce 2004 se společně s manželkou pustili do uskutečňování dědečkova snu. Ten totiž chtěl na svazích Kozákova vysázet ovocný sad. Bohužel zahynul v koncentračním táboře, ale Verichovi se po letech vrátili k jeho myšlence.

V sadu dnes plodí na 450 jabloní a sklizené ovoce slouží především pro výrobu dalších produktů – moštů a šťáv. V kvalitě BIO, aby se příroda ani lidský organismus dále nezatěžovaly chemií. Povinnou součástí jsou testy na výskyt herbicidů, pesticidů a těžkých kovů a zpracovává se jen zdravé ovoce, bez poškození nebo hniloby. Do ovocných šťáv se nepřidává voda, cukr ani jiné látky, pouze se kvůli uchování pasterují.

Regionální potravina

Vynaložené úsilí se vrací – třeba v ocenění produktů v soutěžích. V roce 2014 v soutěži Regionální potravina Libereckého kraje v kategorii Nápoje si vítězství odnesla právě Verichovic jablečná biošťáva s muchovníkem olšolistým. Sám Jan Verich přiznává, že má radši tu s jahodami nebo s rakytníkem – záleží na individuální chuti.

Jablečné sady

A stejně, ne-li dokonce víc, potěšilo vítězství v republikové soutěži Dětská chuťovka. Tam hodnotila jak porota dětská, tak odbornická a vzácně se shodly – v případě téhle šťávy neplatí, že co je zdravé, nemusí být nutně chutné. A jak se říká – s jídlem roste chuť, takže Jan Verich pro letošek chystá další novinku – jablečnou šťávu s přídavkem aronie...