Naučná stezka Kašava na Zlínsku se chlubí i vyřezávanou Křížovou cestou

10. únor 2016
Česko – země neznámá

Naučná stezka Kašava ve Zlínském kraji je dlouhá necelých 18 kilometrů a její součástí je i Křížová cesta se 14 klasickými biblickými zastaveními. Turisty čekají na trase jednotlivá zastavení věnovaná přírodě, historii obce Kašava, osobnostem regionu, tradicím, folklóru, zvykům, studánkám a dalším zajímavostem.

Na trase je nainstalováno celkem 11 stanovišť, 2 posezení a 32 směrových ukazatelů. A také 14 zastavení Křížové cesty. Autorem dřevěných plastik znázorňujících Ježíšovo ukřižování je Tomáš Procházka. V zimě je nahrazují barevné fotografie, aby plastiky déle vydržely. Naučná stezka začíná ve středu obce Kašava.

Stezka vás provede kolem obce tak, že máte ze všech světových stran krásný výhled na Kašavu. Každé stanoviště se věnuje nějakému tématu. Dozvíte se informace o historii a činnosti Kašavských spolků, o významných osobnostech i obyčejných lidech a jejich tradicích a zvyklostech.

Projekt Naučné stezky Kašava se realizoval v roce 2013, díky autorce Janě Langerové. Stezka vede kolem chráněného území Natura 2000. Na každém stanovišti na návštěvníky čeká mapa cesty, představení regionálních rostlin a živočichů, seznam studánek a samozřejmě také zajímavé výhledy na krajinu.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio