Naučná stezka Kobzáňův chodník v Liptále u Vsetína představuje valašského umělce

9. březen 2016
Česko – země neznámá

V obci Liptál nedaleko Vsetína ve Zlínském kraji začíná Naučná stezka nazvaná Kobzáňův chodník, která je věnovaná jednomu z nejvýznamnějších valašských výtvarníků a spisovatelů Janu Kobzáňovi. Tento liptálský rodák byl prakticky u všeho, co se v obci událo. Stezka je dlouhá čtyři kilometry.

Stezka má celkem pět zastavení. Každé se věnuje jinému tématu, jak životu Jana Kobzáně, tak životu v obci Liptál. Jan Kobzáň pomohl ve vesnici založit například folklórní soubor Lipta či výrobní družstvo. Aktivně se účastnil partyzánského odboje za druhé světové války. Na jeho počest vznikly také Liptálské slavnosti.

Jedno ze zastavení naučné stezky Kobzáňův chodník se jmenuje Boj proti okupantům. Nachází se zhruba jeden kilometr pod kopcem Vartovna. Jedná se o Švehlův srub, který sloužil za války k ukrývání partyzánů. Je volně přístupný a nezamyká se. Stezka představuje i přírodní památku Pivovařiska, tedy štoly vzniklé těžbou brouskového kamene.

Další zastavení vás čeká u rybníčku Obora, který se nachází na potoce Syrákovka, dva kilometry od obce Liptál. Rybník je součástí bývalé daňčí obory pánů liptálského panství. Patřila k liptálskému zámku, od něhož sem kdysi vedla lipová alej. V současné době se z celé obory zachovala pouze Švehlova hájenka. K posezení zde najdete lavičky s altánem. Na ostrůvku je významné mokřadní stanoviště.

Naučná stezka vede také skrz krásné lesy

Naučná stezka Kobzáňův chodník končí u rozhledny Vartovna, odkud se vám při dobrém počasí nabídne krásný výhled až na Malou Fatru nebo Jeseníky. Rozhledna stojí na stejnojmenném kopci, který se tyčí do výšky 651 metrů nad mořem.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio