Naučné stezky kolem Pernštejna vás povedou kolem starých lip i lomů

13. leden 2014
Česko – země neznámá

Vlakem, autem, dokonce i na kole se pohodlně můžete dostat do Nedvědice. Městys leží v těsné blízkosti jihomoravského hradu Pernštejna a kolem něj se tam všechno točí. Už když vystoupíte na nádraží, je hrad tím prvním, co uvidíte. V současné době k němu návštěvníka, samozřejmě kromě turistických značek, dovedou i naučné stezky.

Dohromady mají celkem 19 stanovišť a dva okruhy. Jeden z nich je pochopitelně kratší a méně náročný. První informační tabule čeká na turisty hned u nádraží. Odtud se vydají po silnici přes městys a ocitnou se v prostoru u památných stromů.

Tam je informační tabule seznámí s historií proslavených nedvědických mramorových dolů a přes říčku Nedvědičku se pak dostanou na starou panskou cestu. K jejím zajímavostem patří, že je místy vylámána ve skále a stále ještě nese stopy po kolech kočárů, které tam kdysi projížděly. Další tabule pak popisují, jak ve složitém terénu vznikala na počátku 20. století železnice, nebo jak vypadala krásná dubová alej vysázená kdysi Mitrovskými.

Logickým středem stezky je hrad Pernštejn, zpět do Nedvědice se lidé vrátí kolem známých nedvědických vil. Kdysi si je tam nechali postavit významní brněnští podnikatelé. Jde například o Loosovu vilu. Otec slavného architekta Adolfa Loose byl totiž po určitou dobu majitelem jednoho z nedvědických kamenolomů a jeho žena Marie si tam nechala v roce 1900 postavit dům.

Poslední zastavení stezek patří hlavně dětem. Na vynalézavě navržených prolézačkách se v prostoru parku Pod kaštany mohou dosyta vyřádit, zatímco rodiče si odpočinou na lavičkách.


Zvětšit mapu

Spustit audio