Nedaleko Oseka na Teplicku narazíte v lese na působivou kamennou Vrásu

21. březen 2018
Česko – země neznámá

Naučná stezka okolím Oseka na Teplicku potěší každého, kdo má rád neobvyklé skalní útvary. „Ideálním výchozím bodem je osecké infocentrum v areálu cisterciáckého kláštera,“ říká geolog Pavel Radoň, který má zdejší skály v malíčku. Po stezce nazvané Přírodou a dějinami Oseka se nejprve dostaneme k Salesiově výšině.

Cestou uvidíme Krušnohorský zlom, zimoviště netopýrů a samozřejmě hrad Rýzmburk. Tahle zřícenina, která je rozlohou větší než Karlštejn, nás ale tentokrát nezajímá. Hledáme Vrásu.

„Je to skalní útvar asi 40 metrů široký a osm až deset metrů vysoký. Jedná se o jednu z nejinstruktivnějších vrás ve východním Krušnohoří,“ říká Pavel Radoň. A jako geolog ví, o čem mluví. Krystalické břidlice, zejména ruly patří mezi horniny vzniklé metamorfózou. Během vrásnění Krušných hor působily na zdejší horninu vysoké teploty a tlaky a díky tomu se původní usazené horniny významně proměnily. A výsledkem jsou právě kamenné vrásy.

Vrásy mají tvar sinusoid. „Jsou to takové na sebe natěsnané kličky,“ popisuje geolog. Osecká Vrása je zvláštní tím, že byla během procesu vrásnění převrácena z vertikální polohy do polohy horizontální. Takže je teď prostě naležato. „Díky tomu se na ní dají nádherně ukázat všechny geologické procesy,“ nadšeně ukazuje Pavel Radoň.

Cestou uvidíte zříceninu hradu Rýzmburk

Stezka kolem Oseka je dobře značená, a pokud se po ní vydáte, narazíte cestou na spoustu zajímavostí. Atmosféra oseckých lesů umí být navíc příjemně tajemná. Určitě stojí za jedno prochozené odpoledne.

Spustit audio