Neděle: Jak na Nový rok, tak po celý rok?

1. leden 2017

Dodržujete novoroční zvyky a tradice? Jste pověrčiví? Máte nějaký novoroční rituál? Setkáváte se s přáteli, chystáte se na novoroční výšlap? Možná vás ještě tam u vás čeká novoroční ohňostroj. Jak vypadá váš novoroční jídelníček?

K Novému roku se vázalo mnoho zvyků a pověr. Byl to svým způsobem významný den, a proto nemohl uniknout zvýšené pozornosti. Každý doufá, že mu Nový rok přinese to dobré. Takovou hlavní pověrou bylo to, že co se tento den udělá, bude mít vliv na celý rok. Bylo dobré se vyvarovat hádek a mrzutostí, aby neměl člověk po celý rok peklo.

Ten kdo se oblékl do nového, byl zbylé dny v roce nový celý. Kdo měl ten den u sebe více peněz, nemusel se strachovat, že mu budou v novém roce chybět. Za dobré znamení se považovalo, pokud vstoupila do domu dívka nebo dítě a ne stará žena. Někde se pekla vánočka, která měla v sobě zapečené hrachové zrnko. Tato vánočka se načínala na Nový rok, a kdo ve svém kousku našel hrášek, ten byl po celý rok dítětem štěstěny.

Také se nemělo tento den nic vynášet ze stavení, protože by to celý rok ve stavení chybělo. Na Nový rok nesměla hospodyně věšet prádlo, protože by se do roka usoužila.

Gurmány bude možná zajímat, co se na Nový rok objevilo na jídelním stole. K novoročnímu obědu se přikládal prasečí rypáček. Malé prase je totiž symbolem štěstí. Dobrá je také vařená čočka. Ta plní přání, mít u sebe peníze po celý rok. Rozhodně bychom ale na Nový rok neměli jíst žádného ptáka. Například slepici, kachnu nebo kuře. Prý by nám štěstí uletělo z domu. Jaký bude rok, se usuzovalo i z toho, na který den v týdnu Nový rok připadl. Novoroční den v neděli znamená mírnou zimu, úrodné jaro a větrné léto.

Co z novoročních zvyků a pověr dodržujete vy a jak u vás vypadal Nový rok?

autor: kas
Spustit audio