Neděle: Velikonoční zvyky a tradice v dnešní době

5. duben 2015

Mají ještě v dnešním světě místo? Jak slavíte svátky jara a čím jsou pro vás Velikonoce? Upekli jste velikonočního beránka, obarvili vajíčka? Přivítáte zítra koledníky s otevřenými dveřmi, nebo budete otevírat jen na "znamení"? Byly ve Vašem životě Velikonoce, na které i po letech rádi vzpomínáte?

Jiný kraj, jiný mrav a tak to bude zřejmě i s velikonočními zvyky a tradicemi. Boží hod velikonoční přináší velké hodování po dnech hladovění. Tradičními velikonočními pokrmy jsou jidáše, mazance a velikonoční beránci. Ať už se jedná o jakékoli pojetí Velikonoc, vždy jsou spojené s vítáním jara.

Toto roční období se lidé snažili odpradávna přenést různými způsoby i do svých domovů, například v podobě obilí zasazeného v miskách a talířích. Zvykem bývalo také nosit do kostela vrbové a lískové proutky a pučící jívové větve - kočičky, které si lidé ozdobené a posvěcené vystavovali doma za svatými obrázky.

Ačkoli jsou velikonoční obyčeje v Česku stále velmi oblíbené, podle jednoho z průzkumů se ukázalo, že velikonoční tradice dodržuje jen třetina lidí. Naopak 35 % dotázaných uvedlo, že se jim velikonoční zvyky líbí, ale mrzí je, že se už příliš nedodržují. A co vy a Velikonoce?


autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.