Nedělní Noční linka: Konec plastových výrobků na jedno použití

4. listopad 2018

Státy Evropské unie se shodly na zákazu vybraných jednorázových výrobků z plastu. O konečné podobě směrnice se začne jednat v příštím týdnu, už teď je ale jasné, že od roku 2021 bychom neměli nikde v EU koupit plastové příbory, nádobí, tyčinky do uší, brčka nebo třeba polystyrenové kelímky na nápoje.

Hlavním důvodem je omezení plastů, jimiž je Zeměkoule přehlcená. Jsou totiž cenově dostupné, lehké, pevné a trvanlivé. Jenže právě jejich trvanlivost je i velkou nevýhodou v případě, že se nerecyklují.

Podle údajů Evropské komise je více než 80 procent odpadků v mořích právě z plastu. Každou minutu přibyde v mořích tolik plastů, kolik se jich vejde do jednoho popelářského auta. Plasty pak ohrožují želvy, tuleně, velryby, ptáky, měkkýše...

Plastový odpad se do moří dostává z velkých světových řek. A podle odhadů neziskové organizace 5 Gyres Institute jde o jednorázové plasty, které před vyhozením využijeme v průměru jen 12 minut. Přitom jejich rozklad trvá desítky let.

Je podle vás dobře, že chtějí státy EU omezit výrobu plastů? Nestačilo by více hlídat černé skládky a podpořit recyklaci plastů? Co dáme dětem místo plastových brček? Jak budou fungovat automaty na kávu? Země EU navrhují, aby se výrobci ale i dovozci plastů finančně podíleli na jejich likvidaci. Co si o tom myslíte? Mělo by se podobné omezení týkat i jiných výrobků?

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio