Nedělní Noční Linka: Maratón naděje

17. duben 2022

Dokázali jste si i v těžkých životních situacích zachovat naději, že bude lépe? V jaké situaci to bylo? Patříte v udržování naděje k takzvaným maratóncům, vytrvalcům, nebo naději naopak snadno ztrácíte? Podařilo se vám někdy rozsvítit naději v člověku, který ji ztratil a dlouhodobě klesal na mysli? A znáte někoho, kdo rozdává druhým nezištnou pomoc, podporu, naději, zkrátka umí být pro druhé takovým světýlkem naděje, či strážným andělem? 

Vnímáte symbol naděje i ve významu Velikonoc? 

Víra, láska a naděje bezpochyby patří mezi největší křesťanské ctnosti. Naděje bývá uváděna jako poslední ze tří hodnot a někdy její význam neprávem podceňujeme. Naděje jako taková však není zdaleka jen otázkou křesťanství (nebo jakékoli jiné víry), ale její význam daleko přesahuje veškeré ideologie a vyznání. Naděje je podmínkou pro život na Zemi v tom nejobecnějším slova smyslu. Naděje obecně znamená vnitřní přesvědčení, že i ve zdánlivě beznadějné situaci existuje smysluplné východisko.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.