Nedělní Noční linka: Psychiatři na cestách

26. září 2021

Podobně jako praktičtí lékaři vyjíždějí v nutných případech za svými pacienty i někteří psychiatři. Je totiž řada těch, kteří se do ordinace pro odbornou pomoc nedostanou. Jsou zrazení, mají psychické obtíže, kvůli kterým nezvládnou jít mezi víc lidí, nebo se obávají často sterilního lékařského prostředí. Jenže pak se problémy nabalují a mnozí z nich skončí v léčebnách.

Podle některých odborníků by rozšíření terénní psychiatrické péče mohlo snížit počet hospitalizovaných pacientů až o čtvrtinu. Ale cesta psychiatra za pacientem je složitá. Odborných lékařů v oblasti psychiatrie je v Česku už tak nedostatek, objednací doby i do ordinací jsou dlouhé, někteří nové pacienty ani neberou.

A čas strávený výjezdem je mnohonásobně delší než setkání v ordinaci. Psychiatři pak nezvládnou tolik pacientů, na druhou stranu péče je kvalitnější, v přirozeném prostředí jsou lidé otevřenější a už ze samotného domácího zázemí lékař leccos vyčte.

Co si myslíte o terénních psychiatrech? Má taková pomoc smysl, když se zároveň dostane na méně lidí? Využili byste vy sami této odborné pomoci, ať už pro sebe, nebo pro své blízké? A proč?

Jak náročné je uvědomit si, že potřebuji odbornou pomoc? A jak složité je si o ni říct? Našli jste psychiatra, s kterým si sednete, nebo jste hledali marně? Dokážete mluvit otevřeně na židli v ordinaci, nebo by vám pomohlo domácí prostředí? Je nemocná hlava a duše stále tabu, nebo už o tom můžeme mluvit stejně jako o zlomené noze?

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio