Nejčastější příčinou dlouhodobého kašle bývá bronchiální astma. Může ho spustit přechozená viróza

13. únor 2019

Začíná čas zvýšeného výskytu respiračních chorob. Ať už se jedná o klasickou chřipku nebo pouhé nachlazení, neměli bychom tato onemocnění přecházet. Často tato onemocnění bagatelizujeme a můžeme si tak způsobit mnohé zdravotní komplikace. Přechozená chřipka totiž může zhoršit již existující onemocnění, které se daří stabilizovat. Například cukrovku. Ale důvodů je více. Mezi ně patří i možný vznik astmatu. Radí MUDr. Petr Grenar.

Respirační problémy nepodceňujte. Mohou skrývat závažnější onemocnění

Chřipkové onemocnění by mělo mít určitý průběh, který by měl trvat maximálně 10 dní. Pokud se jedná pouze o standardní virózu, nemoc bez následků zmizí. Krátce po odeznění se cítíme zase dobře a jsme plně psychicky a fyzicky výkonní. Důvodů, proč bychom neměli tato onemocnění přecházet, je více. Problém je, že laik není schopen odhadnout, o jaké konkrétní onemocnění se jedná, jak daný typ nemoci probíhá a jak dlouho by mělo trvat. A také neví, jaké by pro něj mohlo mít následky. Nemusí se totiž vždy jednat o pouhou „banální virózu“.

Dlouhodobý kašel nepodceňujte

Když kašel trvá více než 2 týdny a má určitou produkci hlenu, měl by být vyšetřen lékařem, který pacienta vyšetří, poslechne si nález v plicích, vyhodnotí biochemii a potom vyhodnotí příčinu dlouhodobého kašle. Pokud pomineme infekční onemocnění akutní nebo chronické bronchitidy nebo zápaly plic, tak nejčastější příčinou dlouhodobého kašle bývá bronchiální astma. Jeho nebezpečím je, že mnohdy působí u člověka latentně. Pokud nepracujeme fyzicky mimořádně namáhavě, jedná se o skryté onemocnění, které se nijak mimořádně neprojevuje a především nemocného pacienta nijak zvláště neomezuje. Ani o tomto onemocnění nemusíme vědět. Až virózou se astma může plně manifestovat a když chřipkové onemocnění odezní, astma se naopak plně rozběhne a začne se projevovat charakteristickým způsobem.

Příznaky astmatu většina lidí přehlíží. Pouze v tomto stadiu je ale možné onemocnění úspěšně léčit

V časných fázích astmatu jsou příznaky malé. Jedná se o občasný kašel, který se objeví, když například přecházíte z tepla do zimy, v prašném prostředí nebo se může objevit při větší fyzické zátěži. Jedná se o kašel, který nás trochu limituje, ale jakmile se z daného prostředí dostaneme, kašel zmizí a může se objevit pouze lehká dušnost. Toto stadium astmatu je nejlépe ovlivnitelné léčbou. Pokud je nasazená zavčas, pacient se nemusí dostat do těžkých stavů, kdy se dusí a je pro něj problém vyjít do prvního patra.

Spustit audio