Nejde jen o přírodu, ale i o nás samotné, říká k environmentálnímu žalu klinický psycholog

27. únor 2024

Environmentální žal souvisí podle odborníků s přirozenou reakcí člověka na reálné ohrožení planety. Lidé můžou v této souvislosti reagovat různě. Od strachu až po úplné popírání faktu, že příroda je skutečně ohrožena. Právě to pak může vést k rozdělení společnosti při řešení tohoto tématu.

„V originále to spíše znamená truchlení, což už je pro nás lépe představitelné. Je to v podstatě reakce na nějakou ztrátu, která se děje, nebo teprve přijde,“ doplňuje k pojmu environmentální žal klinický psycholog Adam Suchý.

Čtěte také

Za různými reakcemi na ohroženou přírodu se podle něj můžou skrývat i nevědomé mechanismy, které právě naši reakci ovlivňují. „Jsou to věci, které si neuvědomujeme a které můžou mít vliv na naše chování a prožívání. Jeden z nejběžnějších skrytých mechanismů je právě vlastní strach ze smrti a konečnosti. A to, co se děje s planetou, nám ho velmi připomíná. A také tam může být to, čemu psychoanalýza říká reaktivní výtvor. To je, že něco prožíváme, ale navenek reagujeme opačně. Například když má někdo problém se sexualitou a potlačuje to v sobě, tak navenek působí jako zapálený zastánce zákazu čehokoli, co souvisí s erotikou,“ vysvětluje dále klinický psycholog s tím, že ve skutečnosti tedy nemáme strach o přírodu, ale o nás samotné.

Adam Suchý

Naši předkové také prožívali změny v přírodě, oproti nám ale neměli tolik dat a informací. Právě to podle Adama Suchého souvisí s tím, že dnes tyto změny prožíváme úzkostněji. „Ohrožení planety je prostě fakt a my jsme s ním konfrontováni dennodenně,“ uzavírá.

Spustit audio

Související