Nejen chataři si oblíbili pohádkový lom Trhůvka na okraji Dobroslavic

24. březen 2016
Česko – země neznámá

Staré opuštěné lomy odjakživa lákaly romantiky. Doslova rájem je pro ně území mezi Děhylovem a Jilešovicemi na Hlučínsku, kde je opuštěných lomů rovnou sedm. Největším a nejpřístupnějším z nich je lom Trhůvka, kterému místní neřeknou jinak než Pohádka. Při pohledu shora je jasné proč.

Lom Trhůvka vznikl pravděpodobně v polovině 19. století, kdy se v něm těžil kámen na stavbu železniční trati mezi Ostravou a Opavou. Jako jediný leží v její úrovni, k ostatním lomům se musíte prodírat lesními pěšinkami do kopce.

Trhůvka je původní název lomu a vychází pravděpodobně ze způsobu těžby kamene – tedy trhání nebo strhávání. Z geomorfologického hlediska je lom založen v horninách nejvýchodnějšího výběžku Nízkého Jeseníku.

Jedná se o mocné soubory usazených hornin z období spodního karbonu tvořené střídáním vrstev drob, což je vlastně jakýsi druh pískovce, a jílovitých břidlic. Právě droba se hojně využívá ve stavebnictví, zejména při výstavbě silnic a železničních tratí. Ostatně zmiňovaná trať mezi Ostravou a Opavou leží v těsné blízkosti lomu.

Půvabné scenérie

A proč jméno Pohádka? Stačí se do lomu vydat směrem od trati, kdy se po pár metrech naskytne pohled dolů na půvabnou scenérii. V sevření kamenných stěn se na dně lomu krčí několik malebných chatiček. Nejen děti nabydou dojmu, že se ocitli ve vesnici lesních skřítků. Dojem umocňují kované barevné ozdoby na bráně a několik pohádkových postaviček v zahradě jednoho z domků.

Lom Trhůvka

Na konci lomu stéká po skalní stěně z výšky asi deseti metrů malý pramének vody. Zásobuje jej lesní studánka, vzdálená pár desítek metrů od hrany lomové stěny. Dříve, zejména za jarního tání nebo po vydatných deštích zde ze skály padal mohutný vodopád.

Dnes byste na něj čekali marně. Svou roli sehrálo sucho, ale i částečné stažení vody do potrubí pro potřeby chatařů. Ale i bez vodopádu je lom Pohádka místem, které rozhodně stojí za návštěvu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.