Nejkrásnější krkonošskou vesnicí je prý Zálesní Lhota. Před 100 lety se v ní narodil Jiří Šlitr

22. únor 2024 08:30

100 let od narození Jiřího Šlitra, excelentního pianisty, komponisty, zpěváka, dramaturga, textaře, malíře, kreslíře, grafika, právníka, herce a rovněž výtečného lyžaře, si připomeneme spolu s krkonošskými rodáky. Nejkrásnější krkonošskou vesnicí je prý Zálesní Lhota. Alespoň tak to hrdě říkají místní. A právě tam se Jiří Šlitr narodil. 

Čtěte také

Jeho výročí si tu připomínají i rodáci - výstavou Šlitrova díla, písničkami i sousedským setkáním.

V tomto domě byl kdysi krám a nad ním bydleli Šlitrovi. „Byli tam v nájmu. Byla to německá rodina, u které bydleli, protože to byla opravdu německá vesnice. Česká menšina byla velmi maličká. Později jednota získala pro učitele domek, tady za hospodou pak mohli bydlet.“

„Otec Jiřího Šlitra se tu zasadil o budování české školy, která byla postavena a otevřena sice až roku 1930, kdy už tady nepůsobil, ale víme z archivních materiálů, že na tom silně pracoval, říká Hana Švecová ze sdružení Stará škola.

Jiří Šlitr a Jiří Suchý, autorská dvojice Divadla Semafor

A na tomto krásně opraveném domě je také už nějaký čas bronzová pamětní deska. „Byla odhalena panem Suchým 15. května roku 1997. Pravdou je, že Jiří Šlitr byl hrdým Horákem. „To jsme moc rádi.

V Zálesní Lhotě se sešli sousedé a v galerii obecního úřadu sousedního Studence otevřeli expozici o doktoru Šlitrovi. Studenecký starosta Tomáš Chrtek stojí za touto krásnou výstavou. Zálesní Lhota zkrátka patří ke Studenci. „Je tomu tak. Od počátku 80. let tvoříme takový jeden celek.

Čtěte také

Grafiky, perokresby, akvarely. Kdekoliv byla Jiřího výstava, u nás doma i ve světě, tam se lidé radovali. „Jeho dílo prostě přináší radost. A my jsme hrdí na to, že náš rodák mohl vystavovat v Americe, ale i na našem malém obecním úřadě. Jsou tu fotografie, motivy karikatur, jeho notové zápisky i s malůvkami.

„Vernisáž se uskuteční v 18:00 v sobotu 24. února. V zasedací místnosti na obecním úřadě ji zahájí trio Přemysl Rut, Magda Křížková a Markéta Potužáková s písněmi Jiřího Šlitra. A potom se skleničkou vína otevřeme galerii, říká Tomáš Chrtek.

A hostem bude i Dominika Křesťanová, dcera doktora Jiřího Šlitra.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související