Nejlepší pařížská šlehačka je bez čokolády, říká Josef Maršálek a přidává recept

Do dortů, zákusků nebo na vaše oblíbené poháry se hodí pařížská šlehačka. Tohle je recept na tu nejlepší pařížskou šlehačku na světě.

Ingredience
  • 1 litr smetany ke šlehání
  • 50 g práškového kakaa
  • 50 cukru
  • špetka soli
  • špetka mleté skořice

Postup

Na 1 litr smetany dáme 50 g kakaa a 50 g cukru krupice. Za stálého míchání tuto směs přivedeme k varu. Odstavíme, můžeme přidat trošku soli a trošku skořice a necháme v ledničce tzv. uzrát. To znamená 12 hodin nechat odpočívat. Poté vyšleháme dopevna.

Pokud byste při výrobě použili místo kakaa čokoládu, už to nebude pařížská šlehačka, ale cikánský krém nebo těžká pařížská.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.