Nejlepším receptem Pochoutkového roku 2018 se staly ruské knedlíky Lenky Odvárkové z Rotavy

Knedlíky vás dostanou svou překvapivou chutí ukrytou v lehkém kynutém těstě. Vítězství paní Odvárkovou zaskočilo a její manžel tomu nechtěl uvěřit. Recept si před lety přivezla do Rotavy babička Lenky Odvárkové. Byla volyňskou Češkou, která se vrátila domů a přivezla si předpis na kynuté knedlíky plněné vařeným hovězím masem, vejci a smaženou cibulkou. Je to nečekaná dobrota!

Ruské knedlíky

Ingredience:

400 g polohrubé mouky

20 g droždí

200 ml vlažné vody

400 g hovězího žebra (nebo jiného předního masa)

4 střední cibule

150 g sádla (+ na promaštění knedlíků)

2 vařená vejce

2 špetky soli

1 lžička pepře

Postup:

Těsto zaděláme z polohrubé mouky, droždí, soli a vody. Vymícháme v hladké těsto, konzistence asi jako na pizzu. Necháme v teple kynout 1 hodinu.

Hovězí žebro i s kostí uvaříme ve slané vodě doměkka. Po té ho vykostíme, nakrájíme na kousky a pomeleme na masovém strojku najemno.

Přidáme uvařená vajíčka, která do směsi protlačíme skrz mřížku na brambory. Cibuli pokrájíme nadrobno a usmažíme v dostatečném množství sádla (hovězí maso je suché) dohněda. Dochutíme 1 špetkou soli a 1 lžičkou pepře.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozválíme válečkem na výšku 2 – 3 mm a vykrájíme kolečka velikosti hrnku. Doprostřed dáme masovou směs. Těsto přeložíme na půl a okraje přitiskneme k sobě. Nakonec použijeme vidličku, jejímiž hroty přitlačíme okraje knedlíků, aby se náplň nedostala ven.

Naplněné knedlíky vložíme do vařící neslané vody a každou stranu povaříme 1 minutu.

Knedlíky po vyndání pomažeme sádlem, ozdobíme osmaženou cibulkou a přidáme kysané zelí.

Lenka Odvárková

Paní Odvárková doprovodila vyhlášení výsledků na finále Pochoutkového roku velkým jásotem. Byla překvapená a i na jevišti potřebovala chvíli, aby se vzpamatovala. Za svou výhru v podobě poukázky na nákupy spotřebičů za 30.000 korun si pořídila velkého robota, tři tyčové mixéry, topinkovač, varnou konvici, pekárnu, kuchyňský lux a další drobné kuchyňské spotřebiče.

Na lednové návštěvě jsem dostal i k ochutnání domácí utopence a sladký dezert. Bylo to příjemné setkání. Paní Odvárková radí, aby se posluchači přihlásili do letošního ročníku. U natáčení je legrace a pohoda. Je to prý zážitek.

Patrik Rozehnal a Lenka Odvárková