Nejmohutnější borovice u nás roste u Lomu u Tachova. Její konec se nejspíš blíží

14. únor 2017
Česko – země neznámá

Ukrytá v nenápadném remízku mezi poli u obce Lom u Tachova roste nejmohutnější borovice České republiky. A protože je navíc hodně stará, blíží se pravděpodobně její přirozený konec. O důvod víc, proč se s velikánem z říše stromů seznámit.

Borovici lesní obklopují v zarostlém remízku menšími stromy stejného druhu. U nich se stáří odhaduje na 130 let. Pravděpodobně se tak jedná o potomky borovice rekordmanky, která je poznat na první pohled. Obejít ji kolem dokola chvilku trvá, průměr kmene u země je téměř metr a půl. Obvod kmene má skoro pět metrů a do výšky měří třináct metrů. Borovice je chráněným památným stromem od roku 2009.

Borovice tady v polovině 19. století začala růst pravděpodobně zcela náhodou, kdy remízky mezi políčky nebyly ničím neobvyklým. Ten, který je domovem zdejší královny, jejíž stáří se odhaduje na 170 let, se naštěstí podařilo zachovat i v dobách, kdy se remízky rušili a pole se hromadně sjednocovala.

I za socialismu se ale naštěstí vzedmula vlna odporu, protože ničením remízků ubývala útočiště a skrýše pro lesní zvěř. Dnes u borovice najdete také krmelec. Lesní plachá zvěř se sem ovšem vrátí, teprve když odejdete.

Královna mezi jehličnany

Za dobu, co Lomská borovice roste, už musela zažít hodně lidských příběhů. A hodně z nich také sama přežila. Lidé tady pod větvemi borovice rádi odpočívali, milenci si tu vyznávali lásku a na čundr sem jezdili trampové až z Moravy.

Borovice zažila stovky lidských příběhů

Nejlepší léta už má Lomská borovice za sebou. Před dvěma lety se jí odlomila jedna ze dvou velkých větví v koruně. Zůstala na místě, kam dopadla. Podle odborníků borovice ještě pár let vydrží, už je ale napadená hmyzem a houbami. Alespoň trochu zpomalit čas pomáhá podle stop na kmeni pracovitý datel.

K borovici se nejlépe dostanete pěšky z obce Lom u Tachova po polní cestě. Při návštěvě remízku buďte ohleduplní k přírodě. Odměnou vám bude opravdu nevšední pohled na nejmohutnější borovici u nás.

Borovice lesní (Pinus sylvestris) může dorůst až do výšky 40 metrů. V průměru se dožívá stáří 300 až 350 let. Přirozeně borovice roste v mírném a chladnějším pásu celé Eurasie. Nejjižněji se výjimečně objevuje ve Středomoří, nejsevernější domovinou je Laponsko.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.