Nejoblíbenější nealkoholický nápoj? Malinovka. Prozradíme vám historii i recept

Růžový nápoj s bublinkami trhá rekordy. Dáváme si ho k polednímu menu, u stánku, v zahradní restauraci při cyklovýletech či na letním festivalu. Nebo jen tak, z nostalgie, jako vzpomínku na dětství, kdy byla točená limonáda k dostání v každé hospodě.

Za oblibou malinovky stojí i cena. Točené limonády jsou levnější než nadnárodní značky v lahvi. A zatímco prodej balených nealko nápojů a piva spíš klesá, výrobci točených limonád si mnou ruce. To znamená, že domů už netaháme tolik plastových lahví s nealko pitím a natočíme si klidně kohoutkovou. Ale v restauraci si rádi objednáme třeba právě malinovku.

Největšímu tuzemskému výrobci malinovky už dávno vyrostla konkurence. Přidaly se pivovary, které malinovku z Kolína nejprve odebíraly, a teď už ji dělají samy. A sudy s růžovou limonádou se kutálejí stejně jako před revolucí...

Jak dlouhá je historie ovocné limonády? Dlouhá. Ve dvanáctém století osobní lékař slavného vládce Saladina psal o blahodárných účincích citrónů a nápojů z nich. Ale můžeme jít v čase ještě dál. Už staří Egypťané pochopili, že citronovník nemusejí pěstovat jen pro potěchu oka. První zmínku o tom, že si připravovali limonádu, tedy nápoj z vody, medu a citrónové šťávy, najdeme v kronice perského básníka, filozofa a cestovatele Nasira Khusrawa, který žil v 11. století. Egypťané limonádu dokonce úspěšně vyváželi.

Maliník je původní domácí rostlinou v celé Evropě a Asii, včetně Japonska. Přesto, že voňavé maliny chutnají snad každému, ze zahrad už na nás červeně nepomrkávají v takovém počtu, jako za dob našich babiček. Zato malinovka, ta zažívá renesanci!

A současnost a malinovka? Kromě točené ji koupíte i v lahvi – plastové nebo skleněné. Čím v té vaší oblíbené výrobce docílil červené barvy, zjistíte na etiketě. A taky kolik procent ovocného podílu obsahuje a kolik je tam cukru! Pokud se chystáte na dovolenou do nedalekého zahraničí, seženete malinovku i v tamních supermarketech.

Domácí malinovka

A kdo nikam nepojede, malinovku simůže jednoduše vyrobit doma. Přírodní, z malin.

Ingredience
  • 100 g malin a několik na ozdobu
  • 1 l sodovky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • půlku citrónu

Maliny vložte do mixéru a vyrobte z nich tekuté pyré. Do džbánku nalijte sodovku a promíchejte ji s rozmixovanými malinami. V trošce teplé vody rozmíchejte cukr a přidejte do limonády. Na závěr do nápoje přidejte šťávu z 1/2 citronu. Podávejte vychlazené nebo s ledem.

Pokud domácí malinovou limonádu smícháte v poměru 2 : 1 se sektem, dostanete osvěžující alkodrink.